• Οικονομία

    Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση POS από την Πρωτοχρονιά

    • NewsRoom
    POS


    Μόλις 4 ημέρες απέμειναν από την Πρωτοχρονιά όπου χιλιάδες συναλλαγές θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο θέλει να επεκτείνει τη χρήση των POS στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

    Πριν από μία εβδομάδα η νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε όριζε τα 35 νέα επαγγέλματα που είναι υποχρεωμένα από την 1η Ιανουαρίου να δέχονται πληρωμές με κάρτα ή μέσω του συστήματος IRIS.

    Ταυτόχρονα, από 1/1/2024 γίνεται υποχρεωτική η αποδοχή από μέρους των επαγγελματιών της άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών, όπως π.χ. η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.

    Εξαιρούνται από την πληρωμή μέσω IRIS: 

    -Τα άτομα με αναπηρία όρασης άνω του 80%
    -Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων

    Οι επαγγελματίες που δεν θα συμμορφωθούν με τη χρήση POS και I.R.I.S. κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα. Η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεση η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.

    Δίνεται δηλαδή μια δίμηνη σιωπηρή παράταση για όσους έχουν κάνει την παραγγελία των τερματικών και περιμένουν για να τα εγκαταστήσουν.

    Οι υπόλοιποι θα πληρώνουν πρόστιμο 1.500 ευρώ που θα επιβάλλεται εντός 5 ημερών από την καταγγελία της παράβασης.

    Το πρόστιμο μειώνεται στο μισό:

    • Αν ο υπόχρεος πληρώσει εντός 30 ημερών. Η πληρωμή συνεπάγεται παραίτηση από το δικαίωμα αμφισβήτησης του προστίμου.
    • Αν ο υπόχρεος εντός 30 ημερών, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αγνοήσουν την υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού, θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.000 ευρώ ενώ το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για όσους οδηγηθούν σε απενεργοποίηση του επαγγελματικού λογαριασμού τους λόγω μη επιβεβαίωσής του. Παραβίαση των προθεσμιών δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

    Ποιοι εξαιρούνται

    Ο καθορισμός των υπόχρεων γίνεται βάσει του τετραψήφιου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), όπως προκύπτει από την Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων, και δεν σχετίζεται με τη δηλούμενη στις φορολογικές αρχές κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης. Επομένως, κάθε δικαιούχος πληρωμής που διαθέτει ΚΑΔ, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα και τον έχει δηλώσει είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα, κρίνεται υπόχρεος και οφείλει να προβεί στην απόκτηση POS.

    Η υποχρέωση απόκτησης τερματικού POS δεν αφορά δικαιούχους πληρωμής (ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και εταιρίες) που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) που δρουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές), ακόμη και αν οι εν λόγω δικαιούχοι πληρωμής διαθέτουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα. Με άλλα λόγια η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών εξαιρείται.

    Από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα βάσει της ΚΥΑ εξαιρούνται ακόμη τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, και τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων έως και την 31.12.2024.

    Προμήθειες

    Πολλά είναι τα σενάρια σχετικά με τις προμήθειες στο σύστημα πληρωμών IRIS που σήμερα είναι μηδενικές. Δηλαδή οι συναλλαγές γίνονται χωρίς χρεώσεις για όλους. Όμως, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την υποχρεωτική χρήση του συστήματος από περισσότερους από 1,3 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες οι τράπεζες θα μπορούσαν να επιβάλλουν προμήθεια προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα. Οι προμήθειες θα αφορούν τους επαγγελματίες και οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν χωρίς χρέωση.

    Η υπηρεσία person to business (IRIS P2B) προσφέρεται σήμερα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου. Ο επαγγελματίες θα πρέπει  να ενεργοποιήσει την υπηρεσία στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό, διαδικασία που γίνεται εύκολα μέσω της τράπεζας.

    Με την ενεργοποίηση, ο επαγγελματίας λαμβάνει ένα QR όπου ενσωματώνεται το ΑΦΜ του, το οποίο ο πελάτης μπορεί να σκανάρει για να κάνει μια πληρωμή, που διεκπεραιώνεται σε λίγα δευτερόλεπτα, με το ποσό να εμφανίζεται αμέσως στον λογαριασμό του επαγγελματία.

     

    Οι 35 κλάδοι που εντάσσονται υποχρεωτικά σε πληρωμές με POS

     

     

     

    Διαβάστε επίσης:

    Τέλος στις συναλλαγές με μετρητά πάνω από 500 ευρώ – Βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες από σήμερα
    ΑΑΔΕ: Αλλάζουν οι προσθέσεις για την υποβολή δήλωσης στο Μητρώο POS
    Φορολογικό νομοσχέδιο: Τα νέα όπλα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής
     

     



    ΣΧΟΛΙΑ