Οικονομία

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 31 Ιουλίου

Παράταση έως 28 Φεβρουαρίου στα τέλη κυκλοφορίας

Απόστολος Βεσυρόπουλος


Παράταση ενός μήνα ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία κανονικά έληγε στο τέλος Ιουνίου.

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 15.00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Βασική αιτία για την ανακοίνωση της παράτασης είναι ο χρόνος των νέων εκλογών που προγραμματίζονται για τις 25 Ιουνίου, δηλαδή πέντε ημέρες πριν λήξει η αρχική καταληκτική προθεσμία.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου, συνεπώς υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για να δοθεί παράταση, χωρίς να επηρεάζεται η πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

Γιατί προέκυψε η παράταση

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως λόγω της προεκλογικής περιόδου, η υποβολή των δηλώσεων θα γίνεται με βραδύτερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να είναι ήδη στο τραπέζι το σενάριο της παράτασης.

Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι να δοθεί παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως και το τέλος Ιουλίου (πιθανότατα την Παρασκευή 28 Ιουλίου), καθώς ούτως ή άλλως η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου, δηλαδή 31 Ιουλίου.

Οι δηλώσεις που υποβάλλονται σε καθημερινή βάση κινείται σταθερά πάνω από τις 70.000 από 30.000 που ήταν το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο εκτιμάται πως λόγω των εκλογών, θα ανακοινωθεί νέα καταληκτική ημερομηνία. Μέχρι στιγμής, το οικονομικό επιτελείο δεν προτίθεται να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων

Από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, προκύπτει πως πάνω από ένας στους δύο φορολογούμενους δεν πληρώνει ούτε ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022. Επίσης, από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως τρεις στους δέκα πληρώνουν φόρο που κατά μέσον όρο φθάνει τα 818 ευρώ, ενώ ένας στους έξι δικαιούται επιστροφή φόρου, με το μέσο φόρο επιστροφής να ανέρχεται στα 355 ευρώ.

Από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί 1.463.116 δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος. Η επεξεργασία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί δείχνει ότι:

• Το 53,28% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2022 καθώς για 779.548 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.
• Για το 16,95% των φορολογουμένων ή 247.998 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 355 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

HSBC: Στο δρόμο για δεύτερη θητεία ο Μητσοτάκης – Η οικονομία θα συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά

Scope: Η επανεκλογή της ΝΔ θα υποστηρίξει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Καταβολή των αυξημένων προνοιακών επιδομάτων από τον e-ΕΦΚΑΣΧΟΛΙΑ