• Οικονομία

    ΕΚΤ: Νέα αύξηση στα επιτόκια – Στο επίκεντρο οι προβλέψεις για πληθωρισμό

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Στο 4% αναμένεται να σκαρφαλώσουν σήμερα τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης με αγορές και αναλυτές να έχουν προεξοφλήσει μία νέα αύξηση της τάξης του 0,25 στα επιτόκια από την ΕΚΤ.

    Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο και η οικονομία δείχνει έντονα τα σημάδια κόπωσης. Για τους περισσότερους αναλυτές, η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιξης τον Ιούλιο με μία ακόμη αύξηση κατά 0,25 και τελικό επιτόκιο 4,25%, από 3,75% τον Μάιο.

    Η απόφαση της ΕΚΤ, έρχεται μία ημέρα μετά την απόφαση της Fed να βάλει φρένο στα επιτόκια για τον Ιούνιο, διατηρώντας το επιτόκιο στο εύρος 5% με 5,25%.

    Επιφυλακτική η Λαγκάρντ

    «Πλησιάζουμε στο τέλος, αλλά έχουμε δρόμο» δήλωσε πριν λίγες εβδομάδες η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει υψηλός και εκφράζοντας ανησυχίες ότι ίσως ακόμα δεν έχει κορυφωθεί. «Ενώ οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί πρόσφατα, μετά την εκτίναξη τους στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις γίνονται τώρα ένας σημαντικός παράγοντας του πληθωρισμού», συνέχισε.

    Οι αγορές είδαν με αισιοδοξία την πτώση του πληθωρισμού τον Μάιο, όμως ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει στο 5,3%, μακριά από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Οι επενδυτές ποντάρουν ότι ο κύκλος σύσφιξης θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί όπως και η ζήτηση για δάνεια, τα γεράκια εντός της ΕΚΤ επιμένουν όμως ότι ίσως χρειαστούν κι άλλες αυξήσεις μετά το καλοκαίρι. Ένας από αυτούς είναι ο Γερμανός τραπεζίτης Γιοάχιμ Νάγκελ.

    Την ίδια άποψη στηρίζει και ο  Mark Wall, αναλυτής στην Deutsche Bank, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί λόγω τουρισμού το καλοκαίρι, κρίνοντας ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι κρίσιμος μήνας για να αποφασίσει η ΕΚΤ αν πρέπει να προχωρήσει σε νέα αύξηση ή να σταματήσει τη νομισματική σύσφιξη.

    Αναθεώρηση στις προβλέψεις

    Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στις προβλέψεις της ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού και στο αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεωρήσει την προηγούμενη πρόβλεψη για υποχώρηση του πληθωρισμού το 2025 στο 2,1%.

    Σύμφωνα πάντως με τους οικονομολόγους αναμένονται κάποιες αναθεωρήσεις για το τρέχον και το επόμενο έτος, όχι όμως και για τις προβλέψεις για το 2025, οι οποίες, όπως σημειώνουν, θα παραμείνουν ως έχουν.

    Η ομιλία της Λαγκάρντ είναι ένα ακόμα σημείο προσοχής για αγορές και αναλυτές, που θα αναζητήσουν κάποιο σημάδι για τις επόμενες κινήσεις αλλά και για τη διάρκεια της παραμονής της ευρωζώνης σε υψηλά επιτόκια.

    «Η επικοινωνία αυτού του μηνύματος θα είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΚΤ, καθώς και μεγάλη πρόκληση», ανέφερε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.

    Οι αναλυτές της BNP Paribas, προειδοποίησαν πάντως ότι δεν θα υπάρξει μείωση μέσα στο 2023, αλλά εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    FED: Πάγωσε προσωρινά τα επιτόκια – Νέες αυξήσεις «βλέπουν» οι αξιωματούχοι – Βουτιά στη Wall Street

    Στο Eurogroup ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης

    Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει της αυριανής απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ