• Οικονομία

  ΕΚΤ: Μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,8% λόγω αύξησης των τιμών πετρελαίου

  • NewsRoom
  ΕΚΤ


  Μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,8% μεσοπρόθεσμα βλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα προκύψει από τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου.

  Η ΕΚΤ, σε μια προδημοσίευση του οικονομικού δελτίου της, αναφέρει ότι η μείωση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της σωρευτικής αύξησης της δυνητικής παραγωγής, η οποία εκτιμάται από την Κομισιόν ότι θα κυμανθεί περίπου στο 5,2% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

  Η πρόβλεψη προϋποθέτει ένα μόνιμο σοκ στην τιμή του πετρελαίου της τάξης του 40%, αναφέρουν οι οικονομολόγοι.

  Οι οικονομίες της ευρωζώνης έχουν αναπτυχθεί παρά τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία και τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές της ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο.

  Παρά την αυξανόμενη αβεβαιότητα, για την ώρα η τρέχουσα αύξηση στο κόστος του πετρελαίου είναι μικρότερη από τις κρίσεις του 1973 και του 1979 και μικρότερου μεγέθους από την αύξηση που παρατηρήθηκε στο διάστημα 2003-2008, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ.

  Η μειωμένη επίδραση αυτών των ενεργειακών σοκ θα μπορούσε να συνδεθεί με περισσότερο ευέλικτες αγορές εργασίας, βελτιωμένη νομισματική πολιτική και το γεγονός ότι οι οικονομίες έχουν μικρότερη ένταση χρήσης από ό,τι στο παρελθόν.

  Διαβάστε επίσης:

  Λιβύη: Στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα η παραγωγή πετρελαίου – Επανήλθε σε επίπεδα πριν τους αποκλεισμούς  ΣΧΟΛΙΑ