• Οικονομία

    ΕΚΤ: Άφθονη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες έως το 2024

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ


    Οριστική λύση στο ζήτημα της ρευστότητας έδωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), ανακοινώνοντας ότι θα συνεχίσει να δέχεται τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας έως το 2024.

    Η απόφαση αυτή, η οποία αναμενόταν, δίνει στις ελληνικές τράπεζες ανάσα ρευστότητας και μετά τον Ιούνιο του 2022, όποτε και έληγε το καθεστώς των έκτακτων μέτρων που εφάρμοζε η ΕΚΤ από τον Απρίλιο του 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την κρίση της πανδημίας.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ – εκτός από την ειδική μέριμνα που λαμβάνεται για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν αντλήσει μέσω του μηχανισμού αυτού ρευστότητα άνω των 50 δισ. ευρώ, από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει σταδιακά η απόσυρση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας.

    Η απόσυρση των μέτρων αυτών όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ θα είναι σταδιακή σε τρείς φάσεις  μεταξύ Ιουλίου 2022 και Μαρτίου  2024.

    Ωστόσο όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ θα συνεχίσει να  δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα για όσο καιρό θα συνεχίσει να επαναπενδύει τα ομόλογα που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της από το πρόγραμμα πανδημίας ΡΕΡΡ.

    Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι από τον ερχόμενο μήνα σταματάει το συγκεκριμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συνεχίζοντας ωστόσο να επαναπενδύει τα ποσά των ομολόγων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο τους και ωριμάζουν.

    Παρά ταύτα η ΕΚΤ θα συνεχίζει με ευελιξία ν΄αγοράζει ελληνικά ομόλογα (σ.σ ήδη έχει αγοράσει    ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου  ονομαστικής αξίας άνω των 37 δισ. ευρώ) ανεξάρτητα με αυτά που ωριμάζουν. 



    ΣΧΟΛΙΑ