• Οικονομία

    Εκκαθάριση της λίστας των ανέργων με εισοδηματικά κριτήρια – Κόβονται επιδόματα και παροχές σε όσους δεν αναζητούν εργασία

    Πώς διαμορφώνονται μισθοί και επιδόματα από την 1η Ιανουαρίου

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Στην εκκαθάριση της λίστας των ανέργων προχωράει η κυβέρνηση, κόβοντας παροχές και επιδόματα σε όσους δεν τα δικαιούνται.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε χθες στην υπογραφή τριών υπουργικών αποφάσεων που ενεργοποιούν το Ψηφιακό Μητρώο των ανέργων, την Ψηφιακή Κάρτα της ΔΥΠΑ και το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης για το σύνολο των ανέργων της χώρας.

    Εντός των επόμενων εβδομάδων θα κληθούν οι μακροχρόνια άνεργοι για μεγαλύτερο διάστημα των 5 ετών να κλείσουν ραντεβού μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, myDYPAlive ή στο τοπικό Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης, με τον εργασιακό τους σύμβουλο, προκειμένου να καταρτίσουν το Ψηφιακό Ατομικό τους Σχέδιο και να λάβουν εφάπαξ το επίδομα των 300 ευρώ.

    Το επίδομα των 300 ευρώ θα δοθεί μόνο σε όσους ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανεργίας για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν τις 18 Απριλίου 2022. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει  ο δικαιούχος των 300  να είναι άνεργος τουλάχιστον από τις 18 Απριλίου 2017 και μετά. Η καταβολή του επιδόματος δίνεται μόνο εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια άλλη παροχή της ΔΥΠΑ και καταβάλλεται εφάπαξ.

    Τι περιλαμβάνει το ατομικό σχέδιο δράσης

    Στο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης αποτυπώνονται οι επαγγελματικοί στόχοι του αναζητούντος εργασία σε συνάρτηση με τη μέχρι τότε απασχόλησή του και τις αποδοχές του, τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που ήδη κατέχει και αυτές που πρέπει να αποκτήσει, καθώς και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του, τον τόπο διαμονής και δραστηριοποίησής του και τα λοιπά απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβασή του στην αγορά εργασίας.

    Το ατομικό σχέδιο θα περιλαμβάνει τις επιμέρους διαδοχικές ενέργειες, ιδίως την κατάρτιση και τις ειδικές ενέργειες αναζήτησης εργασίας που θα γίνουν ή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για την εύρεση κατάλληλης θέσης εργασίας ή κάποιας που θα προσιδιάζει, όσο είναι δυνατόν, στα προσόντα του ανέργου που αναζητά εργασία. Με την ολοκλήρωση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης ο άνεργος δεσμεύεται πλέον ότι όντως αναζητά εργασία και η ΔΥΠΑ είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην εξεύρεση θέσης εργασίας.

    Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ θα διαγραφούν από την λίστα της ΔΥΠΑ για έξι μήνες και θα πάψουν να απολαμβάνουν τις επιπλέον παροχές, όπως για παράδειγμα δωρεάν μετακίνηση, επιπλέον μοριοδότηση κτλ. Σταδιακά όλοι οι άνεργοι για να παραμείνουν στη λίστα της ΔΥΠΑ θα κληθούν να συντάξουν το ατομικού σχεδίου δράσης τους με προτεραιότητα σε αυτούς που αναζητούν πολλά χρόνια εργασία.

    Μάλιστα, ο νέος νόμος δίνει κίνητρο στους μακροχρόνια άνεργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς με την κατάρτιση του σχεδίου δράσης τους θα λάβουν εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ, εφόσον δεν λαμβάνουν κάποια άλλη επιδότηση ή παροχή.

    το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο περιλαμβάνει τις επιμέρους διαδοχικές ενέργειες, ιδίως την κατάρτιση και τις ειδικές ενέργειες αναζήτησης εργασίας, οι οποίες συνοδεύονται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και αποσκοπούν στην εύρεση κατάλληλης θέσης εργασίας ή, εάν αυτό είναι ανέφικτο, θέσης εργασίας που προσιδιάζει, όσο είναι δυνατόν, στις ατομικές ιδιότητες του αναζητούντος εργασία.

    Καταρτίζεται από τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ σε συνεργασία με τον αναζητούντα εργασία και συναποφασίζεται από αυτούς. Με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης εξειδικεύεται κατά τρόπο δεσμευτικό η συνεργασία μεταξύ του αναζητούντος εργασία και της ΔΥΠΑ και ο τρόπος ένταξης του αναζητούντος εργασία στην αγορά εργασίας.

    Παράλληλα η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία. Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και, με τη διασύνδεση αυτή, επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχός της είναι εγγεγραμμένος σ’ αυτό, ή και ότι είναι δικαιούχος επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων από τη ΔΥΠΑ.

    Διαβάστε επίσης

    Οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ, μετά τις αυξήσεις και τα επιδόματα που προβλέπει το νομοσχέδιο Γκάγκα



    ΣΧΟΛΙΑ