• Οικονομία

    EBRD: Πιθανή μια αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα

    • NewsRoom

    Σούμα Τσακραμπάρτι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD)


    Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, (ΕΒRD) να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρός της, Sir Σούμα Τσακραμπάρτι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποίησε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Στην συνάντηση αυτή, όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας, που εξαρτάται και από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα, η οποία επιτυγχάνεται από το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που δημιουργεί η κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επιπροσθέτως, την προσδοκία ότι, στο μέλλον η EBRD θα φέρει μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανάκαμψη των επενδύσεων, ενώ πρότεινε, μάλιστα και συγκεκριμένα έργα, στα οποία θα μπορούσε να συμμετέχει η Τράπεζα.

    Από πλευράς του, ο κ. Τσακραμπάρτι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται, σε ό,τι αφορά στο πεδίο των επενδύσεων. Ο πρόεδρος της Τράπεζας, μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που αποτιμήθηκε πολύ θετικά για τις οικονομικές εξελίξεις του άμεσου μέλλοντος στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία του ξεμπλοκαρίσματος σημαντικών επενδύσεων.

    Ο κ. Τσακραμπάρτι, επιπλέον, ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, πρόσφατα, η EBRD αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, ενώ αποκάλυψε ότι η Τράπεζα εξετάζει και πιθανές επενδύσεις στη χώρα, όπως αυτή του ελληνικού, της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επενδύσεις και σε άλλους, σημαντικούς τομείς, όπως είναι, για παράδειγμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις και η διαχείριση απορριμμάτων.

    Σημαντικό στοιχείο, που προέκυψε από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Τσακραμπάρτι, επιπροσθέτως, είναι ότι ο δεύτερος δεσμεύθηκε για τη συνέχιση της συνεργασίας της Τράπεζας με τον τραπεζικό τομέα της χώρας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

    Υπενθυμίζεται ότι για αύριο, Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια της EBRD στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των οποίων ο πρωθυπουργός ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα επένδυσης στην αναδιαμόρφωση του χώρου της ΔΕΘ, καθώς και στη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη.

    Σημειώνεται ότι το παρών έδωσαν, από κυβερνητικής πλευράς, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας.



    ΣΧΟΛΙΑ