• Οικονομία

    e-ΕΦΚΑ: Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για μητέρες κατά το χρόνο άδειας λόγω τοκετού

    Παναγιώτης Δουφεξής – Διοικητής e-ΕΦΚΑ


    Νέες οδηγίες εξέδωσε ο e-ΕΦΚΑ για τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές των μητέρων μετά τον τοκετό.

    Ειδικότερα μέχρι σήμερα προβλεπόταν η καταβολή μειωμένων κατά 50% ασφαλιστικών εισφορών κλάδου κύριας σύνταξης από γυναίκες ασφαλισμένες σε πρώην φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας μόνο κατά το δωδεκάμηνο απασχόλησης που ακολουθεί το μήνα του τοκετού ή κατά το δωδεκάμηνο που έπεται της λήξης της επιδότησης λόγω λοχείας.

    Πλέον με νεότερο έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προκειμένου να υπάρξει ενιαία εφαρμογή αποσαφηνίστηκε ότι ως διάστημα απασχόλησης, θεωρείται και ο χρόνος λήψης άδειας για οποιαδήποτε αιτία με αποδοχές (π.χ. κανονική άδεια, ισόχρονη άδεια προς το μειωμένο ωράριο εργασίας για την φροντίδα του παιδιού, ειδική άδεια του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 για την προστασία της μητρότητας κ.λ.π) και συνεπώς κατά το διάστημα αυτό οι γυναίκες ασφαλισμένες δικαιούνται, εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών.

    Έτσι τροποποιούνται οι υπ΄αριθ.15/2010 &48/2010 εγκύκλιοι του τ. Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ.

    Οι γυναίκες ασφαλισμένες δικαιούνται κατά το διάστημα που λαμβάνουν άδεια για οποιαδήποτε αιτία με αποδοχές, εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών.

    Διαβάστε επίσης:

    Σχολικά Γεύματα: 90,1 εκατ. ευρώ ο φετινός προϋπολογισμός

    Δένδιας προς Τουρκία: Να σταματήσει η υπονόμευση των επαφών πριν καν αρχίσουν



    ΣΧΟΛΙΑ