Οικονομία

Δραματική η εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας τον Απρίλιο – Καθηλώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα


Σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit

H δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο σχεδόν καθηλώθηκε, καθώς τα περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού οδήγησαν στο κλείσιμο εργοστασίων, καταστημάτων και εστιατορίων, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit.

Ο νέος ιός έχει μολύνει πάνω από 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει σκοτώσει περισσότερους από 250.000.

Η οικονομική δραστηριότητα έκανε «βουτιά», καθώς ζητήθηκε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων να είναι μεγάλη.

Για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύθηκε να αγοράσει ομόλογα αξίας μεγαλύτερης του 1 τρισ. ευρώ φέτος και οι κυβερνήσεις ανακοίνωσαν σχέδια δαπανών εκατοντάδων δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Οι προσπάθειές τους, όμως, μπορεί να μην είναι αρκετές.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit για την Ευρωζώνη, που θεωρείται καλός δείκτης της ευρωστίας της οικονομίας, κατέρρευσε στις 13,6 μονάδες τον Απρίλιο, από το ήδη πολύ χαμηλό επίπεδο των 29,7 μονάδων τον Μάρτιο.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή με διαφορά του δείκτη από το 1998, οπότε και άρχισε η σχετική έρευνα, πολύ μακριά από τις 50 μονάδες, που αποτελούν το μεταίχμιο μεταξύ της συρρίκνωσης και της αύξησης της δραστηριότητας.

«Η έκταση της οικονομικής ύφεσης στην Ευρωζώνη προέκυψε από μειώσεις – ρεκόρ σε κάθε χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η έρευνα τον Απρίλιο, με την παραγωγή να υποχωρεί με πρωτοφανείς ρυθμούς στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιμασον.

Πρόδρομοι δείκτες της έρευνας, πρόσθεσε, είναι δυσοίωνοι και ο βασικός δείκτης PMI υποδηλώνει μία συρρίκνωση του ΑΕΠ με τριμηνιαίο ρυθμό 7,5%. Έρευνα του Reuters, τον περασμένο μήνα, ήταν ακόμη πιο απαισιόδοξη, προβλέποντας μία συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9,6% το τρέχον τρίμηνο.

Η ζήτηση σχεδόν εξαφανίστηκε, καθώς οι καταναλωτές, που ανησυχούν για τις προοπτικές της υγείας και της εργασίας τους, έμειναν στα σπίτια τους και σταμάτησαν τις δαπάνες, παρά τη μείωση των τιμών από τις επιχειρήσεις με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην ιστορία της έρευνας.

Με τμήματα της οικονομίας να είναι κλειστά, ο κυρίαρχος στην Ευρωζώνη κλάδος των υπηρεσιών βούλιαξε και η δραστηριότητά του σχεδόν σταμάτησε. Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στο επίπεδο – ρεκόρ των 12 μονάδων από 26,4 μονάδες τον Μάρτιο.

Ορισμένες χώρες της περιοχής, ωστόσο, άρχισαν να χαλαρώνουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και, αν παραμένει πολύ χαμηλή, η αισιοδοξία σημείωσε μία μικρή βελτίωση. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του κλάδου των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 34,3 μονάδες, από το χαμηλό των 33,5 μονάδων του Μαρτίου.

«Αν και ο ρυθμός μείωσης μπορεί να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, δεν αναμένουμε να δούμε ουσιαστικές ενδείξεις ανάκαμψης έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους και είναι πιθανόν να χρειασθούν αρκετά χρόνια για να ανακτηθεί πλήρως η απώλεια της παραγωγής που προκάλεσε η έξαρση του κορονοϊού», προειδοποίησε ο Γουίλιαμσον.ΣΧΟΛΙΑ