• Οικονομία

    Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε καταβάλλεται – Ποιες οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Ολόκληρο το Δώρο Πάσχα οφείλουν να καταβάλουν κατ’ αρχήν στους εργαζόμενούς τους έως τις 30 Ιουνίου οι εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων, ενώ θα λάβουν σε δεύτερο χρόνο την κρατική επιδότηση για το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας, όπως αποκάλυψε το «Mononews».

    Το σύνολο του Δώρου Πάσχα, δηλαδή μισός μηνιαίος μισθός καταβάλλεται σε όσους έχουν απασχολούνται από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Απριλίου 2020. Οι εργοδότες που έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής, αποδίδουν το σύνολο των οφειλόμενων εισφορών για το σύνολο του Δώρου Πάσχα.

    Ακολούθως οι εργοδότες από 1 έως 10 Ιουλίου θα υποβάλλουν ειδικό έντυπο υπεύθυνης δήλωσης για το επίδομα εορτών Πάσχα στην «Εργάνη», για να λάβουν από το κράτος τα ποσά που αναλογούν στο τμήμα του Δώρου που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα πληρώσει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός τελούσε σε αναστολή. Οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε ειδικό Έντυπο υπεύθυνης δήλωσης στο Πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

    Στο ειδικό αυτό έντυπο θα δηλώνουν:

    -τα στοιχεία της επιχείρησης,

    -τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ),

    -τα στοιχεία των εργαζομένων τους, καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Έως τις 10 Ιουλίου οι εργοδότες υποβάλλουν διακριτή Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) για το Δώρο Πάσχα καταχωρώντας τα ποσά του επιδόματος που βαρύνουν τον εργοδότη στον κωδικό τύπου αποδοχών 03 και τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό στην ίδια Α.Π.Δ. σε κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, οι λεπτομέρειες του οποίου θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

    Ακολούθως η πληρωμή του τμήματος του Δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται εφάπαξ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου-εργοδότη (ΙΒΑΝ) το οποίο έχει δηλωθεί στο ειδικό Έντυπο του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

    Να σημειωθεί στα πρόσωπα που θα δηλώσουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.

    Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ