• Οικονομία

    ΔΝΤ: Μείωση του χρέους στο 138,8% του ΑΕΠ το 2029

    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ

    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ


    Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος η νέα έκθεση του ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor), εκτιμώντας πως αυτά τα πλεονάσματα θα επιτρέψουν τη σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, με το ύψος του να υποχωρεί στο 138,8% του ΑΕΠ το 2029.

    Σύμφωνα με την έκθεση, αναφέρει πως το ελληνικό χρέος θα μειώνεται σταθερά τα ερχόμενα χρόνια και συγκεκριμένα την επόμενη εξαετία (2024 – 2029) θα αποκλιμακωθεί κατά συνολικά 30% του ΑΕΠ.

    Πάντως, κρούει τον κώδωνα τους κινδύνου σε όλες τις χώρες (χωρίς να αναφέρεται στην Ελλάδα), ανησυχώντας για ενδεχόμενες αυξήσεις χρέους και λόγω των πολλών εκλογικών αναμετρήσεων θα πραγματοποιούνται ή θα πραγματοποιηθούν φέτος σε όλο τον πλανήτη, με την πλέον σημαντική εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Γι’ αυτό το λόγο συστήνει στα κράτη να δημιουργήσουν ένα σημαντικό αποθεματικό για την εξάλειψη κάθε κινδύνων.

    Για τη χώρα μας, όμως, αναφέρει πως κινείται εντός των δημοσιονομικών κανόνων που έχει θέσει η Κομισιόν για το έλλειμμα και το χρέος.

    Πρωτογενές πλεόνασμα

    Όπως εκτιμά το ΔΝΤ, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα αγγίξει το 2,1% του ΑΕΠ, έναντι του 1,1% πέρυσι, δηλαδή κινείται εντός των επίσημων στόχων της ελληνικής κυβέρνησης. Το Ταμείο εκτιμά μάλιστα, πως το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διατηρηθεί στο 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029.

    Τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθούν σταδιακά από 46,8% του ΑΕΠ φέτος στο 43,7% το 2029, ενώ οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης θα μειωθούν από το 47,7% του ΑΕΠ στο 45,1%, αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για τη μετάβαση προς τη γαλάζια οικονομία

    Ταμείο Ανάκαμψης: Εστάλη στην Κομισιόν το 4ο αίτημα πληρωμής ύψους 2,3 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ