• Οικονομία

    ΔΝΤ: «Κόβει» από την ανάπτυξη, καθησυχάζει ως προς τους κινδύνους

    • Bloomberg


    Επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε σύγκριση με το 2019, αν και βραδύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά, λόγω εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 3,3%, από 2,9% το 2019, ανακάμπτοντας για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε σχέση με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του Οκτωβρίου.

    Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ συνάδουν με την κρατούσα αίσθηση μεταξύ πολλών οικονομολόγων, αλλά και ορισμένων κεντρικών τραπεζών, ότι η παγκόσμια ανάπτυξη σταθεροποιείται.

    Θετικά στοιχεία για το ΔΝΤ, το οποίο «βλέπει» περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2021 στο 3,4%, είναι οι ενδείξεις ότι η κάμψη στη μεταποίηση και το παγκόσμιο εμπόριο έχει τελειώσει, οι ενδιάμεσες καλές ειδήσεις από το μέτωπο των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας και η υποστηρικτική νομισματική πολιτική.

    Το ΔΝΤ υποβάθμισε ελαφρώς τις προβλέψεις του για το 2020 για τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, όπως και για την Ινδία, για την οποία η πτωτική αναθεώρηση ήταν πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.

    Μεταξύ των πιθανών κινδύνων, το ΔΝΤ διακρίνει το θέμα της προόδου στις εμπορικές συνομιλίες, την πιθανότητα η υφέρπουσα ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν να επηρεάσει αρνητικά την προσφορά στην αγορά πετρελαίου, αλλά και ανησυχίες που έχουν να κάνουν με κοινωνικές αναταραχές ή που συνδέονται με το κλίμα.



    ΣΧΟΛΙΑ