ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη θέση πως οι πρόσφατες εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι πρέπει να εφαρμοστεί για να αναταχθεί η ελληνική οικονομία, εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για τη χώρα μας Πίτερ Ντόλμαν
Μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος το στέλεχος του ΔΝΤ προχώρησε σε μια αναλυτική περιγραφή για το πού βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, αναδεικνύοντας τις μεγαλύτερες αδυναμίες και προκλήσεις.
Όπως είπε, μπορεί η Ελλάδα να αναπτύσσεται ξανά, αλλά η ανάκαμψη είναι αδύναμη, η ανεργία μεγάλη και το κοινωνικό σύστημα πολύ αποδυναμωμένο για να στηρίξει την κοινωνική συνοχή.
«Η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους προς τους δανειστές αλλά με τίμημα την χαμηλότερη ανάπτυξη», ανέφερε ο Ντόλμαν. Ο ίδιος επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι σε δέκατο χρόνο αρνητικής πιστωτικής επέκτασης και σε συνεχιζόμενη απόκλιση με την ευρωζώνη. «Παρά την επιστροφή στις αγορές, τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη», σημείωσε.
Εστίασε δε στην πολύ επιβαρυμένη δημογραφική κατάσταση στης Ελλάδος και στις πρόσθετες πιέσεις που θα ασκεί η γήρανση του πληθυσμού στα δημόσια οικονομικά στο κοντινό μέλλον. «Όλα τα παραπάνω επιβάλλουν πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα», είπε ο Πίτερ Ντόλμαν.
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του Ταμείου για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα ο αξιωματούχος του ΔΝΤ έθεσε ως σημαντικότερη προτεραιότητα την υιοθέτηση ενός νέου δημοσιονομικού μίγματος.
«Σήμερα οι φόροι είναι υψηλοί και οι κοινωνικές δαπάνες χαμηλές και οι φόροι αποδεικνύονται διαβρωτικοί για την κοινωνική συνοχή», τόνισε.
Ο Ντόλμαν επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ πως η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική της βάση και στο σημείο αυτό εμφανίσθηκε επικριτικός για τις πρόσφατες παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα.
«Δυστυχώς κάποιες πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις πάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση», είπε σχετικά και εστίασε στις μειώσεις του ΦΠΑ και στην εισαγωγή νέων εξαιρεσεων που όπως υπογράμμισε καθιστούν πιο «ρηχή» τη φορολογική βάση.
Στην ίδια βάση τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε προληπτικές παρεμβάσεις ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πιθανές δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος που το ΔΝΤ το έχει υπολογίσει έως 9 δισ. ευρώ.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις τράπεζες και συμπεριέλαβε τα «κόκκινα» δάνεια στα θέματα προτεραιότητας λέγοντας πως κυβέρνηση και τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επιλύσουν το ζήτημα.
«Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω νόμιμων εργαλείων», ανέφερε και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η κερδοφορία των τραπεζών.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη πως η μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας δεν έχει ολοκληρωθεί και πως υπάρχουν ακόμη σημαντικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν για να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κεραμέως για «Rebrain Greece»: Στη Νέα Υόρκη η επόμενη εκδήλωση – Στόχος να αναδείξουμε την Ελλάδα του σήμερα
- Πτωτική τάση στις διελεύσεις από τα Στενά του Ορμούζ – Παραμένουν ανοιχτά, ενώ συνεχίζονται οι ηλεκτρονικές παρεμβολές
- ΔΑΑ: Στα 3,3 δισ. ευρώ η συμβολή στην οικονομία το 2023 λέει το ΙΟΒΕ- Αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 8% στο α΄ 6μηνο του 25
- Global Ship Lease (Γιώργος Γιουρούκος): Επανεκλογή διευθυντών και εξασφάλιση εσόδων 2,37 δισ. δολάρια για 3 έτη
