• Οικονομία

    Δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης σε συνταξιούχους που περίμεναν χρόνια την έκδοση σύνταξης, αναγνώρισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο

    Δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης σε συνταξιούχους που περίμεναν χρόνια την έκδοση σύνταξής, αναγνώρισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο


    Δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης των συνταξιούχων που περίμεναν χρόνια για την έκδοση της σύνταξης τους,  αναγνώρισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.

    Προϋπόθεση είναι ο νέος συνταξιούχος να έχασε χρήματα από αυτή την καθυστέρηση.

    Η εξαιρετικά σημαντική απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, καθώς ο ΕΦΚΑ  αναμένεται να προσφύγει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
     
    Αφορμή για την αναγνώριση δικαιώματος αποζημίωσης λόγω  υπέρμετρης καθυστέρησης στην έκδοση της σύνταξής ,
    στάθηκε η προσφυγή  ασφαλισμένης.
     
    Αν και είχε δικαίωμα  να εισπράττει τη σύνταξή της  από τον Οκτώβριο του 2010 ,λόγω του υπολογισμού  του χρόνου της διαδοχικής ασφάλισής της στον εναγόμενο ΕΦΚΑ, χρειάστηκε να περάσουν  περισσότερα από τέσσερα χρόνια για να πάρει τη σύνταξή της.                          

    Όπως υποστήριζε η ενάγουσα, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων  των οργάνων του e-ΕΦΚΑ  έχασε τμήμα από τη σύνταξή της    κατά το χρονικό διάστημα από 9-10-2010  έως 31-8-2012  .

    Ο ΕΦΚΑ από την πλευρά του  υποστηρίζει  ότι δεν έχει καμία παράνομη πράξη  καθώς  τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες  και βεβαιώθηκε ο ορθός χρόνος ασφάλισής της.

    «Το προαναφερθέν χρονικό διάστημα που μεσολάβησε συνεκτιμώντας την πολυπλοκότητα της υπόθεσης , ενόψει του ότι απαιτήθηκε  η διενέργεια επιμέρους  ελέγχων  σε τρία διαφορετικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ  , υπερβαίνει το εύλογο εντός του οποίου  όφειλε το εναγόμενο  να διεκπεραιώσει την απαίτηση της ενάγουσας» , αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης με βάση την οποία επιδικάζεται ως αποζημίωση στην ασφαλισμένη ποσό περίπου 4.350 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    ΠΣ Εργάνη – Ένταξη εποχικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας

    Αναστολές συμβάσεων εργασίας – Τι ισχύει τον Ιούλιο, ποιοι ΚΑΔ μπορούν να βάλουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους

    Νέος αναπτυξιακός νόμος : 12 νέα καθεστώτα ενισχύσεων – Τι θα σημάνει για τις ιδιωτικές εταιρείες



    ΣΧΟΛΙΑ