• Οικονομία

    DBRS: «Ξεκάθαρα αρνητικές» οι επιπτώσεις του κορονοϊού στις ευρωπαϊκές τράπεζες

    DBRS


    Οι τράπεζες Ελλάδας και Ιταλίας απειλούνται περισσότερο εντός ΕΕ εξαιτίας της επέλασης του κορονοϊού

    «Ξεκάθαρα αρνητικές» θα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αν και προς το παρόν παραμένουν αβέβαιες, εκτιμά ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, σε ανάλυσή του με τίτλο «Coronavirus Causes Negative Outlook for European Banks in 2020».

    Το ξέσπασμα του κορονοϊού, σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση στις τιμές του πετρελαίου, δημιουργούν απώλεια της επενδυτικής εμπιστοσύνης και σημαντικές διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σημειώνει ο οίκος.

    Όπως επισημαίνει, η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία και ενώ οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν αβέβαιες, «ξεκάθαρα θα είναι αρνητικές».

    Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, οι εν εξελίξει πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επενδυτές μπορεί να καθυστερήσουν και ο οίκος αναμένει ότι οι τράπεζες σε Ιταλία και Ελλάδα θα είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο, όπως και οι τράπεζες σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, όπου σημειώθηκαν συναλλαγές το 2019.

    Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, όπου έχει ανακοινωθεί σημαντικός όγκος τιτλοποιήσεων, μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις σε χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί. Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι, για κάποια τμήματα των τιτλοποιήσεων αυτών, υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες, με καθορισμένες ημερομηνίες σε ισχύ με τους επενδυτές και, λόγω αυτού, ο κίνδυνος εκτέλεσης σε αυτές θα είναι χαμηλότερος.

    Γενικότερα, σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο οίκος αναμένει ότι η κερδοφορία τους θα μειωθεί σε σχέση με το 2019, ενώ είναι πιθανό να ενταθεί η πίεση στα καθαρά περιθώρια επιτοκίων και ο όγκος νέων δανείων θα είναι χαμηλότερος από αυτό που αναμενόταν αρχικά. Επιπλέον, αναμένεται να επηρεαστούν και τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες.

    Η έκταση της επίπτωσης στις καθυστερήσεις πληρωμών είναι αβέβαιη, ωστόσο τα κόστη απομείωσης είναι πιθανό να αυξηθούν, αντανακλώντας τις χαμηλότερες οικονομικές προβλέψεις στα μοντέλα απομείωσης και την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.

    Στο μεταξύ, τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα παρέχουν κάποια ανακούφιση, θα δημιουργήσουν ωστόσο και προκλήσεις, όπως, για παράδειγμα, τα χαμηλότερα επιτόκια, που απαιτούν ανοχή προς ορισμένους οφειλέτες.

    Από άποψη ισολογισμού, οι τράπεζες είναι καλύτερα τοποθετημένες σε σχέση με τις αρχές της κρίσης του 2008, με ισχυρότερα κεφάλαια, ρευστότητα και χρηματοοικονομικά προφίλ.

    Παρ’ όλα αυτά, σε περίπτωση που οι αγορές συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις για μεγάλο διάστημα, ο οίκος αναμένει ότι κάποιες τράπεζες θα χρειαστεί να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, για να καλύψουν τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για το 2020 και για να αναβάλουν κάποιες εκδόσεις χρεών.

    Παράλληλα, ορατός είναι ο λειτουργικός κίνδυνος, αλλά η τεχνολογία και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να υποστηρίζουν τη συνέχεια της λειτουργίας των τραπεζών.

    Με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, η κατάσταση εξελίσσεται ταχέως.

    Όπως αναφέρει η DBRS, «ο πλήρης αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει αβέβαιος, ωστόσο, πιστεύουμε ότι θα είναι σαφώς αρνητικός. Θα υπάρξει πίεση στα έσοδα και στην ποιότητα του ενεργητικού. Την ίδια ώρα, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, θα μπορούσαμε να δούμε την ανακοίνωση περισσότερων μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις, για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο».



    ΣΧΟΛΙΑ