Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

DBRS: Πρόοδος αλλά και προκλήσεις στην ελληνική οικονομία – Αμετάβλητη η αξιολόγηση και ραντεβού μετά τις εκλογές

Κτίριο DBRS

Κτίριο DBRS

Στάση αναμονής τήρησε τελικά χθες ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο ΒΒ και σταθερή και την προοπτική της αξιολόγησης (outlook), αποφεύγοντας να δώσει έστω θετική προοπτική που θα έστελνε ένα θετικό σήμα στην αγορά.

Ο διεθνής οίκος δίνει έτσι μετεκλογικό ραντεβού το φθινόπωρο με την ελληνική οικονομία μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για τις 8 Σεπτεμβρίου που είναι προγραμματισμένη η επόμενη αξιολόγηση του, στέλνοντας προς το παρόν δύο βασικά μηνύματα:

Σύμφωνα με τον οίκο δύο είναι τα κεντρικά κλειδιά για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας:

  1. Συνεχιζόμενη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές
  2. Διαρκής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά.

Από την άλλη, θα είχαμε υποβάθμιση εάν η χώρα παρουσίαζε επίμονα αδύναμες οικονομικές επιδόσεις, ανατροπή ή αναστολή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, νέο κύκλο αστάθειας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ισχυρή πρόοδος – Χαμηλοί τόνοι για τις εκλογές

Μέσω της έκθεσης που δημοσιοποίησε χθες το βράδυ ο διεθνής οίκος καθιστά σαφή την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα, που πέτυχε φέτος μια ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 6%, έχει βελτιώσει τη δημοσιονομική της θέση και έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις ενώ διαθέτει το ισχυρό χαρτί των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως μάλιστα υπενθυμίζει σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν  τα κονδύλια θα στηρίξουν την οικονομία περιορίζοντας την επιβράδυνση που θα παρουσιάσει φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης. Όπως μάλιστα σημειώνει υπενθυμίζοντας τις εκτιμήσεις της Κομισιόν τα κονδύλια θα μπορούσαν να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά 2,1-3,3% έως το 2026, εξαιρουμένων των πιθανών θετικών επιπτώσεων από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του σχεδίου. Χαμηλά διατηρεί τους τόνους ο διεθνής οίκος και για τις εκλογές.

Επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται αναφέρει πως στις επόμενες βουλευτικές εκλογές που εκτιμά πως θα διεξαχθούν φέτος, πιθανότατα την Άνοιξη με το ισχύον εκλογικό σύστημα ο σχηματισμός ενιαίας κομματικής κυβέρνησης δεν θα είναι δυνατός. Αν δεν υπάρξει συνεργασία πολλαπλών κομμάτων, το πιθανότερο σενάριο είναι οι δεύτερες εκλογές, περίπου ένα μήνα μετά τις πρώτες.

Οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με διαφορετικό εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, κρίνοντας πιθανό τον σχηματισμό ενιαίας κομματικής κυβέρνησης. Κατά την άποψη της DBRS, η συνέχεια της πολιτικής αναμένεται με το RRF να παρέχει κίνητρα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, ένας παρατεταμένος εκλογικός κύκλος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορισμένες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των πολιτικών.

Τονίζει όμως πως τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα απολαμβάνει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και μια καλή συνεργασία με τους ομολόγους της και τους θεσμούς της ΕΕ υπό τις κυβερνήσεις πρώτα του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια της Νέας Δημοκρατίας. Υπό αυτό το πρίσμα ο παράγοντας πολιτική έχει υποστεί μια θετική, ποιοτική βελτίωση στα κριτήρια της DBRS. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί πως δεν ήταν δεδομένο επί σειρά ετών κατά την διάρκεια της πολυετούς μνημονιακής κρίσης στη χώρα.

Τέσσερις ισχυρές προκλήσεις

Παρά την βελτίωση που καταγράφει η ελληνική οικονομία, οι προκλήσεις παραμένουν ισχυρές. Ο διεθνής οίκος εντοπίζει τις τέσσερις μεγαλύτερες προκλήσεις θέτοντας έτσι και το πλαίσιο των σημείων στα οποία θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της η Ελλάδα, επιδιώκοντας περαιτέρω βελτίωση προκειμένου να εδραιώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη που ζητούν οι αγορές.

Σύμφωνα με τη DBRS:

Διαβάστε επίσης:

DBRS: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BB (high) για την Ελλάδα – Σταθερή η προοπτική

Γέλεν για κατάρρευση της SVB: «Το τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό»