Οικονομία

Corriere della Sera: Τι κρύβει η αγορά οικοπέδου στην Πάρο από την Καϊλή και τον σύζυγό της για 300.000 ευρώ

  • NewsRoom
Εύα Καϊλή

Εύα Καϊλή – Φραντσέσκο Τζόρτζι


Στην αγορά του οικοπέδου στη Πάρο από την Εύα Καϊλή και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι επικεντρώνεται δημοσίευμα της ιταλικής Corriere della Sera, για το οποίο το ζευγάρι κατέβαλλε το ποσό των 300.000 ευρώ σε πωλητή από την Αθήνα.

Το οικόπεδο, προοριζόταν, για την κατασκευή εξοχικής κατοικίας «ώστε η οικογένεια να περνάει τα καλοκαίρια της», όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα. Η αγορά αυτή έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

«Στις 7 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες, δηλαδή, πριν την επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για το Qatargate, η Eurojust ζήτησε από Ιταλούς εισαγγελείς να διερευνήσουν την αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη Τσερβίνια για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι αγοράστηκε με χρήματα από δωροδοκία. Μια κλασσική επιχείρηση «ανακύκλωσης» που θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την επένδυση που έκαναν Καϊλή και Τζόρτζι για να χτίσουν μια βίλα στο νησί της Πάρου», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η «Corriere della Serra» υπενθυμίζει ότι ένα από τα βασικά πρόσωπα του σκανδάλου είναι η Εύα Καϊλή στο σπίτι της οποίας και σε βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της βρέθηκαν 750.000 ευρώ σε μετρητά «που θα μπορούσαν να προέρχονται από το Κατάρ και το Μαρόκο αλλά ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ορκίζεται ότι είναι δικά του».

Παράλληλα, αναφέρει πως το πεδίο των ερευνών επεκτείνεται και σε άτομα που απλά είχαν σχέσεις με τους υπόπτους όπως ο ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο ή ο πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο οποίος θεωρείται ότι χρησιμοποιεί το αξίωμά του ως προπέτασμα καπνού για την σχέση του με τις μυστικές υπηρεσίες του Ραμπάτ.

«Η σύζυγος του Παντζέρι έχει καταγραφεί να αναφέρεται στο όνομα του Ατμούν» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η ιταλική έρευνα για πιθανό ξέπλυμα χρήματος αφορά ένα σπίτι που αγοράστηκε τον περασμένο Απρίλιο στην Τσερβίνια από τον Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνκα, το τέταρτο πρόσωπο που συνελήφθη από τις βελγικές αρχές. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα με πέντε δωμάτια, εμβαδού 90τ.μ. που αγοράστηκε στις 29 Απριλίου για 215.000 ευρώ από την βελγική εταιρεία Nakazσ στην οποία ο Ταλαμάνκα ήταν διευθυντής.

«Το ακίνητο αυτό θα μπορούσε να κατασχεθεί με αίτηση του εισαγγελέα με την κατηγορία ότι τα χρήματα προήλθαν από την ΜΚΟ Fight Impunity του Παντζέρι ή από απευθείας χρηματοδότηση του Κατάρ ή του Μαρόκου» αναφέρει το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας.

Παράλληλα διεξάγεται μια δεύτερη έρευνα, αυτή τη φορά από την εισαγγελία του Μιλάνου, από την οποία η Eurojust ζήτησε να εξετάσει τη ροή χρημάτων από το Βέλγιο σε επτά διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στην οικογένεια Παντζέρι και στον Τζιόρτζι.

Κατά την Corriere ο επικεφαλής εισαγγελέας θα εξετάσει μάρτυρες και θα μελετήσει έγγραφα για να διαπιστώσει αν προκύπτει «ξέπλυμα χρήματος» ειδικά με 100.000 ευρώ σε μετρητά που φέρονται να «έκαναν φτερά» από το σπίτι του Παντζέρι στις Βρυξέλλες πριν την έφοδο των βελγικών αρχών όπου και κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Δημητρακόπουλος για Qatargate: Πλαστά τα έγγραφα για ονομαστικούς λογαριασμούς της Εύας Καϊλή στον ΠαναμάΣΧΟΛΙΑ