• Οικονομία

    Citi: Πιθανή η επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τον Ιούλιο

    • NewsRoom
    Citi: Στο 8,8% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021

    Citigroup


    Την επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα με διπλή αναβάθμιση στις 24 Ιουλίου προβλέπει η Citigroup, ενώ αναμένει περαιτέρω υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σύμφωνα με έκθεσή της.

    Σύμφωνα με τον οίκο, χθες Παρασκευή, το spread του ελληνικού έναντι του γερμανικού 10ετούς ομολόγου χτύπησε τις 137 μονάδες βάσης.

    Η Citi θεωρεί ότι η πτωτική κίνηση των ελληνικών τίτλων θα συνεχιστεί, θέτοντας χαμηλότερο στόχο για το spread έναντι του γερμανικού 10ετούς, στις 90 μονάδες βάσης ως τα τέλη του έτους, 10 μονάδες βάσης κάτω από την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού.

    Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνει ο οίκος, βασίζεται στην αυξανόμενη πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας κατά πολλές βαθμίδες από τους οίκους αξιολόγησης. Αυτό για αρχή συμβαίνει λόγω των προβλέψεων για ανάπτυξη 2,5% το 2020 και το 2021, και από την πιθανή μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,25% από 3,5% όπως επίσης και χάρη στο χαμηλότερο κόστος με το οποίο θα δανείζεται πλέον η Ελλάδα λόγω της μείωσης των αποδόσεων και της αποπληρωμής των ακριβών δανείων προς το ΔΝΤ.

    Αυτό βέβαια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις νέες μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και το «σχέδιο Ηρακλής» για τη μείωση των τραπεζικών κόκκινων δανείων.

    Η επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα είναι πιθανότερο να έλθει από τη Fitch με διπλή αναβάθμιση στις 24 Ιουλίου. Η Moody’s και η S&P αναμένεται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.



    ΣΧΟΛΙΑ