• Οικονομία

    Χριστουγεννιάτικος «Γολγοθάς» για τα προαπαιτούμενα και στο… βάθος δόση 

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος - Τσίπρας

    Τσακαλώτος – Τσίπρας


    Χριστουγεννιάτικος «Γολγοθάς» περιμένει την κυβέρνηση τις επόμενες 40 ημέρες, έως το EuroWorking Group της 11ης Ιανουαρίου. Μετά τα εύσημα από το χθεσινό Eurogroup η κυβέρνηση θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ψηφίσει στη Βουλή τη νομοθέτηση όλου του πλαισίου της συμφωνίας με τους δανειστές, υλοποιώντας ταυτόχρονα μια σειρά από κοινωνικά και πολιτικά δύσκολα προαπαιτούμενα.

    Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να κλείσει πάνω από 60 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για να συμπληρωθούν τα 110 που χρειάζονται για την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

    Την ήδη ώρα αργά χθες το βράδυ «άρχισαν τα όργανα» όταν πηγές του υπουργείου Εργασίας ενημέρωσαν ότι θα αποσυρθούν σήμερα οι τροπολογίες σχετικά με το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη και τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Όπως επισήμαιναν θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους και ότι με την εκ νέου κατάθεση των τροπολογιών θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Η κυβέρνηση πρέπει πριν τα Χριστούγεννα, παράλληλα με την ψήφιση του προϋπολογισμού να φέρει στη Βουλή μία καταιγίδα από νόμους και τροπολογίες . O απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θύμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τα prior actions, προσθέτοντας πως έχει ενημερωθεί ότι θα υπάρξουν δύο πολυνομοσχέδια, ένα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα στην αρχή του νέους έτους.

    Όταν ψηφιστούν όλα τα μέτρα, οι Θεσμοί θα πρέπει να συντάξουν την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) ώστε αρχικά το Euro Working Group στις 11 Ιανουαρίου και στη συνέχεια το Eurogroup στις 22 του ίδιου μήνα να δώσουν την επίσημη έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις αντιδράσεις από την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, τους πλειστηριασμούς αλλά και τον «πόλεμο» που θα δεχθεί από την αδυναμία της να αποτρέψει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

    Επίσης από τη Βουλή πρέπει να περάσουν δεκάδες ρυθμίσεις όπως το μαχαίρι στα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, η επαναφορά του προνομίου των εργαζόμενων να αποζημιώνονται πρώτοι σε περίπτωση πτώχευσης, η αυστηροποίηση της υπαγωγής στο «Νόμο Κατσέλη» και το εισοδηματικό φακέλωμα όσων θέλουν να υπαχθούν σε αυτόν, η προκήρυξη του διαγωνισμού για το Καζίνο στο «Ελληνικό» και σειρά μέτρων για το Δημόσιο και τις αγορές προϊόντων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eurogroup: Στόχος η υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ανησυχία για διώξεις υπαλλήλων της ΕΕ στην Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάριο Σεντένο: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ναι» του Eurogroup στην τεχνική συμφωνία – Τι λέει η ελληνική πλευρά

     



    ΣΧΟΛΙΑ