• Πολιτική

    Μάριο Σεντένο: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup

    • Νίκη Καξερή
    Μάριο Σεντένο

    Μάριο Σεντένο, Πρόεδρος Eurogroup


    Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, που αντικαθιστά τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Ο Μάριο Σεντένο εξελέγη πρόεδρος για τα επόμενα τουλάχιστον 2,5 χρόνια. Άλλωστε, ήταν το φαβορί στην κούρσα διαδοχής λαμβάνοντας πολλές ψήφους από το λαϊκό κόμμα, τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και τη Γερμανία.

    Γεννημένος στις 9 Δεκεμβρίου του 1966 στην Πορτογαλία, ο Μάριο Σεντένο είναι οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός. Από το Νοέμβριο του 2015 διατελεί ως υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, ενώ το 2000 μέχρι και το 2014 υπήρξε μέλος του συμβουλίου της Τράπεζας της Πορτογαλίας.

    Ο Σεντένο έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο ISEG της Λισαβόνας και διαθέτει δύο Μάστερ στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ακόμη, έχει PhD από το Χάρβαρντ, το οποίο ολοκλήρωσε το 2000.

    Από το 2003 έως και το 2005, ο Μάριο Σεντένο υπήρξε μέλος της Executive Committee of European Association of Labor Economists. Από το 2004 μέχρι το 2013 διετέλεσε βοηθός διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών της Κεντρικής Τράπεζας και ταυτόχρονα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κομισιόν.

    Το 2014 ο Σεντένο δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και εργάστηκε ως σύμβουλος στην Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον, υπήρξε ο κεντρικός σύμβουλος οικονομικών του αρχηγού του σοσιαλιστικού κόμματος Αντόνιο Κόστα συντονίζοντας το πρόγραμμά του πριν τις εκλογές του 2015.

    Ο Σεντένο είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων πάνω σε τομείς που τον ενδιαφέρουν, όπως η Εργασιακή Οικονομία, η Οικονομετρία και η Μικροοικονομία.

    Ως υπουργός Οικονομικών, με την πολιτική του έχει καταφέρει να αντιστρέψει κάποια από τα μέτρα λιτότητας, που εφαρμόστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξάνοντας την σύνταξη και τους μισθούς. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γίνονται σεβαστοί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίσκεψη Ερντογάν: Το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ESM: Μεγαλύτερη η θετική επίδραση των βραχυπρόθεσμών μέτρων στο χρέος από ό,τι περιμέναμε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Σουλτς είπε το μεγάλο «ναι» στην Μέρκελ, αλλά… τώρα αρχίζουν τα δύσκολα



    ΣΧΟΛΙΑ