• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Στα 36,6 δισ. τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας σήμερα

    • NewsRoom
    Φόρος γονικής παροχής: Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης για την κατάργηση - Παραδείγματα 

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Για πρώτη φορά υπουργός Οικονομικών δίνει αναλυτικά στοιχεία για τα πραγματικά διαθέσιμα του κράτους. Με ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας αποκαλύπτει ότι τα συνολικά διαθέσιμα, μαζί με το μαξιλάρι ασφαλείας, ανέρχονται σε 36,6 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικά:

    1ον. Τα repos, από 8,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 19,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, και σήμερα είναι στα 33,8 δισ. ευρώ.

    2ον. Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, από 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό Λογαριασμό, και σήμερα είναι στα 21 δισ. ευρώ.

    Η μικρή μείωση σε αυτά οφείλεται στην κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι:

    – η πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το Νοέμβριο του 2019,

    – η σταδιακή μείωση Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020,

    – και η μερική ενίσχυση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού.

    3ον. Η αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, από 11,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, κατρακύλησε στο 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.

    4ον. Συνεπώς, η συνολική «δημόσια περιουσία», από 28 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκε στο ίδιο ύψος τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό λογαριασμό.

    Τέλος Μαρτίου, το συνολικό «ταμείο» ανέρχεται στα 36,6 δισ. ευρώ, και αναλύεται ως εξής:

    – 15,7 δισ. ευρώ, που αποτελείται, κυρίως, από την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τη χώρα μας και τα υπερ-πλεονάσματα της προηγούμενης περιόδου (9 δισ. ευρώ από δόση του ΕΜΣ [που δεν πήγε στην πραγματική οικονομία], 3 δισ. ευρώ από εκδόσεις χρέους και 3,7 δισ. ευρώ από τα υπερ-πλεονάσματα].

    Το ποσό αυτό χρειάστηκε «να κρατηθεί στην άκρη» λόγω της αναξιοπιστίας της τότε Κυβέρνησης και της αδυναμίας της να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές.

    – 10,7 δισ. ευρώ, που είναι τα διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    – 10,2 δισ. ευρώ, που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης.

    «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε νέο μνημόνιο»

    Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πως η πρότασή που προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης οδηγεί σε νέο μνημόνιο.

    Ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζει υποσχέσεις στη λογική του «περάστε κόσμε» και της ανεύθυνης πλειοδοσίας. «Ο συνολικός λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει τα ταμειακά διαθέσιμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμά σας η χώρα θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει πόρους και από τον ‘ειδικό λογαριασμό’, οδεύοντας ουσιαστικά προς ένα νέο μνημόνιο. Εμείς αυτό θα το αποφύγουμε», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Όπως ανέφερε για την στρατηγική της κυβέρνησης,  «το πότε, το πώς και σε ποιο βαθμό θα αξιοποιήσει το κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της, αποτελεί συνάρτηση της χρονικής διάρκειας, της έντασης και της εξέλιξης του προβλήματος», επαναλαμβάνοντας κατηγορηματικά ότι η χώρα δεν θα μπει σε νέο μνημόνιο. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες, με αισθήματα ευθύνης και δικαίου, για να ανταποκριθεί στην παρούσα πρωτόγνωρη κατάσταση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, με γνώμονα τη βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, αλλά και με το βλέμμα στη μετά-κορονοϊό εποχή υπογράμμισε.

    Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας δεν δίστασε να επιτεθεί προς τον  προκάτοχό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπενθυμίζοντας πως επί ημερών του ουδέποτε απάντησε στις 5 επίκαιρες ερωτήσεις που είχε καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή και απέφευγε διαρκώς τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.



    ΣΧΟΛΙΑ