• Οικονομία

  Σταϊκούρας από Ecofin: Συνεχίζουμε τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί

  ΥΠΟΙΚ: Στο 0,35% το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων στο Ταμείο Ανάκαμψης

  Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


  Για συνέχιση των μέτρων στήριξης για όσο χρειαστεί έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνεδρίαση του σημερινού Ecofin.

  Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας:

  «Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του Eurogroup χθες και του Ecofin, σήμερα, αναγνωρίστηκε η ισχυρή ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

  Αυτό εδράζεται στα ισχυρά πακέτα στήριξης, τα οποία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συναποφασίσαμε, καθώς και στον συντονισμό της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική. Όμως, υπάρχουν προκλήσεις. Προκλήσεις που δυσκολεύουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

  Προκλήσεις που απορρέουν από τη μετάλλαξη “Όμικρον” και την υγειονομική κρίση, αλλά και προκλήσεις που προέρχονται από τον υψηλό πληθωρισμό. Πληθωρισμός που κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει εντονότερα, δυσμενή, χαρακτηριστικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό και προέρχεται, κατά 50% τουλάχιστον, από την ενεργειακή κρίση.

  Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – συνεχίζουμε τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί μέχρι να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις, και η δημοσιονομική προσαρμογή, η αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα, έχουμε αποφασίσει να μη λειτουργήσει εις βάρος της ανάπτυξης. Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία.

  Μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις, η ελληνική οικονομία τα κατάφερε ικανοποιητικά και έχει πολύ θετικές προοπτικές. Ανακάμψαμε ισχυρά, μειώθηκε η ανεργία, αποφεύχθηκαν τα λουκέτα, ενισχύθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μειώθηκαν τα “κόκκινα” δάνεια, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα.
  Κι όλα αυτά αναγνωρίζονται από όλους τους εταίρους, από όλους τους θεσμούς, από όλους τους συναδέλφους. Και η Ελλάδα όμως, αντιμετωπίζει προκλήσεις.

  Απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

  Έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει, όπως φαίνεται, υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή».

  Διαβάστε επίσης

  Συνάντηση Σταϊκούρα – Λίντνερ στο Eurogroup: «Ψήνεται» επίσκεψη του νέου Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στην Αθήνα;

  Χρήστος Σταϊκούρας: Σε Eurogroup & Ecofin για την οικονομική προσαρμογή και το flat tax

  Ο «σκόπελος» της 13ης αξιολόγησης για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία  ΣΧΟΛΙΑ