• Οικονομία

    Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Γιατί είναι απίθανο να μειώσουμε τα επιτόκια πριν από τη Fed

    • Bloomberg
    Ρόμπερτ Χόλτσμαν

    Ρόμπερτ Χόλτσμαν, επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ


    Είναι απίθανο οι μειώσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια να έρθουν πριν από αυτές των ΗΠΑ, εκτίμησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

    Μιλώντας στο Bloomberg, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  “Αν η Fed αλλάξει την πολιτική της… τότε υποθέτω ότι θα έχει τις ίδιες συνθήκες όπως στην Ευρώπη, διότι αυτές οι νομισματικές περιοχές είναι αλληλένδετες”.

    “Οπότε αυτό θα σημαίνει επίσης ότι πρέπει να το ξανασκεφτούμε”, συμπλήρωσε.

    “Συνήθως η Fed, τα τελευταία χρόνια, προηγείται στις κινήσεις νομισματικής πολιτικής κατά περίπου μισό χρόνο, οπότε θα υποθέσω, ceteris paribus (με αμετάβλητα τα λοιπά στοιχεία), ότι θα ακολουθούσαμε επίσης με καθυστέρηση”, σημείωσε.

    “Δεν βλέπω τις συνθήκες που θα μας έκαναν να μειώσουμε τα επιτόκια πριν τη Fed”, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα το Bloomberg, οι αγορές βλέπουν την ΕΚΤ να πραγματοποιεί την πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, αν και δίνουν μία στις τέσσερις πιθανότητες η πρώτη κίνηση να γίνει τον Απρίλιο.

    Παράλληλα, δίνουν πιθανότητα περίπου 70% η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Fed να γίνει τον Ιούνιο.

    Πού εντοπίζονται οι κίνδυνοι

    Ο Χόλτσμαν προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και οι εξελίξεις με τους μισθούς, αποτελούν κινδύνους για τον πληθωρισμό.

    Η κατάσταση εκεί “μπορεί ακόμα να εκραγεί”, είπε, επισημαίνοντας ότι τα στοιχήματα στην αγορά για χαλάρωση κατά 90 μονάδες βάσης φέτος “μπορεί να είναι πολύ υψηλά”.

    “Δεν έχουμε ειρηνευτικό σχέδιο, δεν έχουμε λύση”, σημείωσε, τονίζοντας ότι “Εάν η κατάσταση εκραγεί απότομα, οι τιμές του πετρελαίου θα εκτιναχθούν. Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, αλλά είναι μια πραγματικότητα”.

    Ταυτόχρονα, συνέστησε υπομονή, επισημαίνοντας ότι είναι ασφαλέστερο να μην γίνουν βιαστικές μειώσεις των επιτοκίων.

    Μάλιστα είπε ότι, μόλις ξεκινήσουν, ένας ταχύτερος ρυθμός θα μπορούσε να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος.

    Σημειώνεται ότι σχετικά με το θέμα,  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σήμερα Παρασκευή ότι, υπάρχει ανεξαρτησία μεταξύ ΕΚΤ και Fed.

    Επίσης, καθησυχαστικά χαρακτήρισε τελευταία στοιχεία για τις μισθολογικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, αν και όπως συμπλήρωσε, κάποια επιπλέον στοιχεία από τις αρχές του 2024 θα δώσουν επίσης πολύτιμες πληροφορίες.

    Διαβάστε επίσης: 

    Λαγκάρντ: Ενθαρρυντικά αλλά όχι αρκετά τα στοιχεία δ’ τριμήνου για τους μισθούς

    Στουρνάρας: Τα επιτόκια αναμένεται να υποχωρήσουν προς χαμηλότερα επίπεδα

    Τα ζόρια της ανάπτυξης για το 2024 – Αστερίσκος οι διεθνείς εξελίξεις



    ΣΧΟΛΙΑ