• Οικονομία

    Χατζηδάκης: Στα όρια αντοχής της οικονομίας μας η αύξηση του κατώτατου μισθού

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης


    Για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τον αντίκτυπο της αύξησης στην κοινωνία μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

    Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε αρχικά «Πράγματι έχουμε αύξηση αθροιστικά 10%, και αυτό είναι μία ανακούφιση των εργαζομένων για όσα έχουν περάσει, ωστόσο δεν πανηγυρίζουμε γι΄αυτό».

    «Οι εργοδότες εισηγήθηκαν μεσοσταθμικά 4%, το ΚΕΠ είχε πει από 3 έως 6%. Πάμε στα απώτατα όρια της υπομονής της κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις θα το αντέξουν, και γιατί η οικονομία έχει μπει σε μία ανοδική τροχιά, και η ανεργία συνεχίζει να πέφτει», είπε και πρόσθεσε. Οι επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί αρκετά αυτόν τον καιρό και έχουν και δικαίωμα “ανάπτυξης” και οι εργαζόμενοι».

    Παράλληλα, τόνισε «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν δυσκολίες. Την περίοδο του κορονοϊού, δώσαμε ενίσχυση που ήταν 5η παγκοσμίως σε σχέση με το ΑΕΠ. Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια, έχουμε εργαζομένους που πιέζονται, που πιέζονταν πριν και πιέζονται και τώρα».

    Κλείνει το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού;

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τοποθετήθηκε σχετικά με το εάν αυτή η αύξηση είναι η τελευταία που μπορεί να γίνει.

    «Βάσει του νόμου του 2013, είναι ετήσια η διαδικασία. Είχε παγώσει επί μνημονίων και ξεπάγωσε. Κάθε χρόνο γίνεται διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλα Ινστιτούτα, για το κατά πόσο μπορεί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός», επεσήμανε.

    «Δίνεται ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο. Είμαστε στην 9η θέση στον κατώτατο μισθό, πάνω από τη Μάλτα και την Πορτογαλία. Η ανεργία έχει πέσει στο 12%, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν τριπλασιαστεί, και ταυτόχρονα τρέχουν προγράμματα στήριξης, για χώρους φροντίδας βρεφών, για ΑμεΑ και άλλα», σχολίασε.

    Όσο αφορά στις τριετίες, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «υπήρχε μία δικαστική διαμάχη για τις τριετίες, η κυβέρνηση πήρε θέση υπέρ των εργαζομένων. Οι τριετίες θα πρέπει να καταβάλλονται για όσους τους αφορούν, για τους εργαζομένους, δηλαδή που έχουν προσληφθεί πριν το 2012».

    Τί συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού

    «Υπάρχει αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου, υπάρχει αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 31 ευρώ, και αυξήσεις για κάποια επιδόματα. Κάναμε αυτό που ήταν δεοντολογικά σωστό, δεν πανηγυρίζουμε. Ήταν σωστό και δίκαιο κοινωνικά, και ήταν ένα αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Ψηφίστηκε ο νόμος για τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων

    Πόσο αυξάνονται από 1η Μαΐου μισθοί και επιδόματα – Τι επιπλέον θα πληρώσουν σε 10 ημέρες οι επιχειρήσεις-εργοδότες



    ΣΧΟΛΙΑ