• Οικονομία

    Χάος με τα «μπλοκάκια» – Επαγγελματίες δύο ταχυτήτων στην εφορία, πώς αδικούνται οι μισθωτοί

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


    Απαλλαγή από τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι που είναι μισθωτοί και έχουν παράλληλα και μπλοκάκι, αλλά και οι συνταξιούχοι που διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών.

    Ωστόσο, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, φαίνεται πως δημιουργούνται επαγγελματίες δύο «ταχυτήτων».

    Οι αυτοαπασχολούμενοι που αποκτούν ελάχιστο εισόδημα και θα έχουν μείωση του τέλος επιτηδεύματος κατά 50% (δηλαδή από 650 ευρώ θα πληρώνουν πλέον, 325 ευρώ το χρόνο) και οι μισθωτοί που παράλληλα έχουν και «μπλοκάκι», οι οποίοι εξαιρούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό, αλλά θα καταβάλουν κανονικά ολόκληρο το τέλος επιτηδεύματος.

    Πάντως, για το τελευταίο, μάλλον θα απαιτηθεί μια διευκρίνιση από το οικονομικό επιτελείο (για την ακρίβεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο), αφού οι απόψεις είναι μοιρασμένες ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

    Άλλοι λένε πως το τέλος επιτηδεύματος θα παραμείνει στα 650 ευρώ και άλλοι ότι θα μειωθεί κατά 50% στα 325 ευρώ…

    Προϋπόθεση το ύψος του μισθού

    Ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το ποσό των 780 ευρώ το μήνα που βάζει ως όριο το Υπουργείο Οικονομικών (με βάση τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα) δεν είναι το φορολογητέο.

    Αυτό σημαίνει πως ένας εργαζόμενος που παράλληλα, έχει και «μπλοκάκι» θα πρέπει να έχει μηνιαίο εισόδημα από τη μισθωτή του εργασία τουλάχιστον 780 ευρώ καθαρά.

    Όπως γίνεται αντιληπτό, όσοι λαμβάνουν μικρότερα ποσά από τη μισθωτή τους εργασία, κινδυνεύουν να πέσουν στην «τσιμπίδα» του ελάχιστου τεκμηρίου.

    Στην πράξη το ποσό της μισθωτής εργασίας θα αφαιρεθεί από το ελάχιστο τεκμήριο και θα υπάρξει φόρος για το υπόλοιπο ποσό που υπολείπεται.

    Για όσους αποκτούν «εισόδημα από μισθωτή εργασία ή σύνταξη ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, το ποσό μειώνεται κατά ποσό που αντιστοιχεί στο εισόδημα που αποκτούν από τη μισθωτή εργασία, τη σύνταξη ή την αγροτική δραστηριότητα», αναφέρει η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Για παράδειγμα, αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από σύνταξη ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ (12.000-7.000).

    Η αδικία με τους μισθωτούς με μπλοκάκι

    Ωστόσο, μια ακόμα κατηγορία και αφορά όσα φυσικά πρόσωπα εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Πρόκειται για όσους «κόβουν» τιμολόγια σε έως τρεις εργοδότες ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα νομικό πρόσωπο.

    Αυτοί οι εργαζόμενοι θεωρούνται από την εφορία ως μισθωτοί, έχουν αφορολόγητο, αλλά θα συνεχίσουν να πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ. Επίσης, οποίος έχει έστω και ένα ένσημο από μισθωτή εργασία και παράλληλα ασκεί ελευθέριο επάγγελμα σε έως τρεις εργοδότες, θα συνεχίσει να πληρώνει τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ.

    Συνταξιούχοι με ελευθέριο επάγγελμα

    Στο εξής δημιουργείται και μια ακόμα επάγγελμα «ταχύτητα». Πρόκειται π.χ. για τους συνταξιούχους που ασκούν παράλληλα ελευθέριο επάγγελμα, οι οποίοι θα έχουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%.

    Υπενθυμίζεται πως ο συνταξιούχος που εργάζεται θα δει παράλληλα από το νέο έτος και την κατάργηση της παρακράτησης (30%) επί της σύνταξης του.

    Για παράδειγμα, συνταξιούχος που δραστηριοποιείται παράλληλα και ως ελεύθερος επαγγελματίας, με εισόδημα από συντάξεις 10.800 ευρώ (900 ευρώ τον μήνα), δήλωνε το 2022 κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα 4.000 ευρώ, πλήρωνε φόρο συνολικά 1.179 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, δηλαδή συνολικό φόρο 1829 ευρώ.

    Με το νέο σύστημα φορολόγησης η ελάχιστη αμοιβή του υπολογίζεται σε 15.800 ευρώ (14.196 + 10% προσαύξηση μισθοδοσίας), η οποία μετά την αφαίρεση των εισοδημάτων από συντάξεις, ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.

    Το συνολικό φορολογητέο του εισόδημα προσδιορίζεται σε 15.800 ευρώ και ο φόρος του συνολικά σε 1.399 ευρώ (-430 ευρώ σε σχέση με όσα πλήρωνε αφού εφαρμοστεί η οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος). Μόνο για το φορολογικό έτος 2023, πέραν του φόρου θα έχει την υποχρέωση καταβολής του μειωμένου τέλους επιτηδεύματος ύψους 325 ευρώ.

    Επιπλέον, από το φορολογικό έτος 2024 και μετά καταργείται η παρακράτηση του 30% στη σύνταξη του και θα την λαμβάνει στο ακέραιο (15.430 ευρώ). Έτσι, το συνολικό φορολογητέο εισόδημα θα αυξηθεί σε 19.430 ευρώ και ο φόρος του σε 2.257 ευρώ.

    Η επιπλέον φορολογική του επιβάρυνση ανέρχεται στα 428 ευρώ τον χρόνο και οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των συντάξιμων αποδοχών του κατά 4.630 ευρώ ετησίως.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι εισφορές θα πληρώσουν μισθωτοί με «μπλοκάκι» – Σε έξι δόσεις από τις 29 Απριλίου η αποπληρωμή των εισφορών για το 2020

    Εφορία: Πώς θα φορολογηθούν μισθωτοί – συνταξιούχοι που έχουν και μπλοκάκι [παραδείγματα]

    Φορολογία: Τι θα συμβεί με τα «μπλοκάκια», τις ΙΚΕ και τις ατομικές επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ