• Οικονομία

  Χαλκίδα: Έφοδος των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ στην εφορία – Επτά συλλήψεις

  • NewsRoom
  ΔΟΥ Χαλκίδας


  Αιφνιδιαστική έφοδο έκανε η Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα άνδρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων στην Εφορία Χαλκίδας το μεσημέρι της Τρίτης (21/5).

  Η Ομάδα των 15 αστυνομικών εισήλθε στο κτήριο της ΔΟΥ, είπε στους πολίτες να βγουν από το κτίριο ενώ στους υπαλλήλους απαγόρευσαν να μην κουνηθούν από τις θέσεις τους.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, κατάσχεσαν κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές από συγκεκριμένα άτομα και έπειτα έψαξαν τα αυτοκίνητά τους.

  Οι επτά συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, με την κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης για τέλεση οικονομικών αδικημάτων. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν ότι μεταξύ αυτών είναι και η διευθύντρια της ΔΟΥ.

  Από την πλευρά της ΑΑΔΕ τονίζεται ότι την υπόθεση χειρίζεται η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ωστόσο, φαίνεται ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση. Και πιθανότατα να σχετίζεται με υπόθεση διαφθοράς υπαλλήλων οι οποίοι «καρφώθηκαν» από πολίτες.

  Τι αναφέρει η Αστυνομία

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας:

  Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

  Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά -7- μέλη της, εκ των οποίων -5- υπάλληλοι και -2- ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα -6- άτομα.

  Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

  Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

  Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

  Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

  Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

  Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.), κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των -10.000- ευρώ.

  Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  το συνολικό χρηματικό ποσό των -78.795- ευρώ,
  -10- κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  -4- σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
  δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.
  Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί -17- περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους -95.600- ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

   

  Διαβάστε επίσης:

  Γιώργος Οικονόμου: Όφελος 6,75 εκατ. δολαρίων για τον εφοπλιστή από την συμφωνία με την OceanPal

  Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέο ρεκόρ στις ΑΠΕ, εντυπωσιακή η μεταμόρφωση της ΔΕΗ υπό την ηγεσία Στάσση

  Έρχονται τα πρώτα ειδοποιητήρια για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσει  ΣΧΟΛΙΑ