• Οικονομία

    Capital Economics: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της ΕΕ που θα χτυπηθούν περισσότερο από τον κορονοϊό

    • NewsRoom


    Ισχυρό πλήγμα αναμένεται να δεχθεί η καταναλωτική δαπάνη και ο τουρισμός λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ευρώπη εκτιμά σε ανάλυσή της η Capital Ecomonics. Για το λόγο αυτό, αναφέρουν οι αναλυτές, η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που θα χτυπηθούν περισσότερο τους επόμενους μήνες.

    «Πλέον εκτιμούμε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί απότομα στο β’ τρίμηνο ως αποτέλεσμα του κορονοϊού, ο οποίος υποθέτουμε ότι θα εξαπλωθεί ραγδαία σε όλα τα κράτη-μέλη τις επόμενες εβδομάδες και οι κυβερνήσεις θα ακολουθήσουν σε γενικές γραμμές το παράδειγμα της Ιταλίας για να τον περιορίσουν», αναφέρει η Capital Economics.

    Αρχικά, οι αναλυτές θεωρούσαν πως η πιο ευάλωτη χώρα, λόγω της εξάρτησής της από την Κίνα και της διαταραχής των εφοδιαστικών αλυσίδων, θα ήταν η Γερμανία. Ωστόσο, πλέον, οι αναλυτές θεωρούν πως οι επιπτώσεις στις χώρες της Ευρωζώνης θα είναι πιο σοβαρές. Κυρίως οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό θα πληγούν γιατί η επιδημία αναγκάζει τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα ταξίδια που σημαίνει ότι οι τουριστικές ροές θα παγώσουν. Για παράδειγμα, ο τουρισμός είναι 3 φορές πιο σημαντικός κλάδος για την Ισπανία απ’ ότι για τη Γερμανία, εξηγούν.

    Επίσης, στις χώρες του νότου είναι μεγαλύτερο το ποσοστό της καταναλωτικής δαπάνης που πηγαίνει σε αγαθά και υπηρεσίες τα οποία θα επηρεαστούν από τον κορονοϊό σύμφωνα με την Capital Economics.

    Ειδικότερα, το μερίδιο των δαπανών για μεταφορές επιβατών, ψυχαγωγία και διασκέδαση, διακοπές και διαμονή, φτάνει στο 25% στην Ελλάδα που είναι το υψηλότερο, έναντι 14% στη Γερμανία. Τέλος, η Capital Economics τονίζει ότι θα είναι πιο δύσκολο για τις οικονομίες του νότου να περιορίσουν τη διατάραξη λόγω των περιοριστικών μέτρων.



    ΣΧΟΛΙΑ