• Οικονομία

    Στο τραπέζι click away για τους ανεμβολίαστους στο λιανεμπόριο και νέα μέτρα σε εστίαση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Covid-19-Νέα Μέτρα: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ-Τι θα ισχύει

    Νέα μέτρα κατά της Covid-19


    Περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε λιανεμπόριο, εστίαση, ενδεχομένως και στα σούπερ μάρκετ που θα αφορούν ωστόσο μόνο τους ανεμβολίαστους πολίτες βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, λόγω των εξελίξεων στην πορεία της πανδημίας με τη μετάλλαξη Όμικρον.

    «Για τους ανεμβολίαστους πολίτες είναι πιθανό να ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού» τονίζει χαρακτηριστικά στο mononews κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, εξηγώντας ωστόσο ότι προς το παρόν τα συγκεκριμένα μέτρα βρίσκονται υπό συζήτηση και εξετάζονται.

    Ένα από αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι η εφαρμογή της γνωστής, από την περίοδο του lockdown, μεθόδου click away στο λιανεμπόριο. Δηλαδή οι αγορές να γίνονται κατόπιν ραντεβού και χωρίς είσοδο εντός των καταστημάτων έστω κι εάν οι ανεμβολίαστοι πολίτες  έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε rapid test, όπως ισχύει μέχρι τώρα. Ουσιαστικά υπάρχει σκέψη για ένα άτυπο lockdown για τους ανεμβολίαστους στο λιανεμπόριο.

    Όσον αφορά στην εστίαση, ανάμεσα στα σενάρια είναι να μην επιτρέπεται και η παραμονή ανεμβολίαστων πολιτών ούτε στους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων, καφέ και μπαρ με rapid test, όπως ισχύει σήμερα. Εφόσον εφαρμοστεί δηλαδή κάτι τέτοιο οι ανεμβολίαστοι θα αποκλείονται πέραν των κινηματογράφων, των θεάτρων, των γυμναστηρίων και των γηπέδων και από την εστίαση.

    Ενδεχόμενο για μέτρα και στα σούπερ μάρκετ

    Σχετικά με τα σούπερ μάρκετ, τα οποία μέχρι τώρα εξαιρούνται από την υποχρέωση ελέγχου, η θέση των αρμοδίων μέχρι πρότινος ήταν πως δεν είναι δυνατό να αποκλείονται πολίτες από δραστηριότητες που αφορούν σε προμήθεια προϊόντων πρώτης ανάγκης.

    Τα δεδομένα ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι διαφορετικά μετά τη μετάλλαξη Ο και πλέον φαίνεται ότι «μπήκε» στο τραπέζι, -όχι με πιθανότητα εφαρμογής άμεσα, με τις συνθήκες έως τώρα- και το ενδεχόμενο να απαιτείται rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών. Όπως επισημαίνει με νόημα στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης «έχουν ξεπεραστεί πλέον κάποιες κόκκινες γραμμές μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία».

    Όλα τα παραπάνω βεβαίως είναι προς το παρόν σε επίπεδο συζητήσεων. Παράγοντες της αγοράς τηρούν στάση αναμονής,  εάν και ποια από τα επιπλέον μέτρα εφαρμοστούν τελικά. Τονίζουν ωστόσο την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις σε εστίαση και λιανεμπόριο και εκφράζουν τον προβληματισμό τους ενόψει μάλιστα της εορταστικής περιόδου στην οποία άλλωστε κάθε χρόνο «ποντάρουν» πολλά.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ – Δωρεάν δύο self test για όλους

     



    ΣΧΟΛΙΑ