• Οικονομία

    Aπόδοση 7,2% το 2021 για ΑΕΔΑΚ των Ασφαλιστικών Ταμείων – Π. Τσακλόγλου: Αποτελεσματική για ασφαλισμένους η διαχείριση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παναγιώτης Τσακλόγλου,Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

    Παναγιώτης Τσακλόγλου, Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης


    Με ικανοποιητικές αποδόσεις ολοκληρώθηκε το 2021 για τα Αμοιβαία Κεφάλαια της ΑΕΔΑΚ των Ασφαλιστικών Οργανισμών, με την Επενδυτική Επιτροπή του e – ΕΦΚΑ να προχωράει το πρώτο δίμηνο του 2022 σε μείωση της θέσης του Ειδικού Κεφαλαίου του Οργανισμού σε μετοχές με αντίστοιχη αύξηση σε ελληνικά ομόλογα και ρευστά διαθέσιμα.

    Συγκεκριμένα η Επενδυτική Επιτροπή της ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ, του επενδυτικού σχήματος που διαχειρίζεται τα αποθεματικά του  ΕΦΚΑ, αποφάσισε κατά την διάρκεια του Ιανουαρίου να ρευστοποιήσει θέσεις από το μετοχικό χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Κεφαλαίου ύψους 26 εκατ. Ευρώ με αποτέλεσμα τα μετρητά από 7 εκατ. Ευρώ περίπου να αυξηθούν σε 33 εκατ. ευρώ περίπου. Στη συνέχεια και πιο συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση 10 εκατ. ευρώ, εξ’ αυτών, σε ελληνικά ομόλογα.

    Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνου Τσακλόγλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η περίπτωση του Μικτού Αμοιβαίου Κεφαλαίου της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι το εν λόγω Αμοιβαίο Κεφαλαίο επένδυε τα κεφάλαια του ΕΦΚΑ αποκλειστικά σε ελληνικά αξιόγραφα -κυρίως μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σε κρατικά ομόλογα)- στην πιο δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία. 

    Κατά το διάστημα 2003-2021 το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε περισσότερο από 50% ενώ τα κρατικά ομόλογα κουρεύτηκαν.  Και όμως, σε μακροπρόθεσμη βάση, το συγκεκριμένο Αμοιβαίο Κεφάλαιο πέτυχε υψηλές θετικές αποδόσεις, πολύ υψηλότερες από τον πληθωρισμό, προστατεύοντας τις εισφορές των ασφαλισμένων από τις βίαιες διακυμάνσεις των ελληνικών αγορών.  Μάλιστα, οι αποδόσεις αυτές ήταν υψηλότερες από τις αποδόσεις οποιουδήποτε Μικτού Αμοιβαίου Κεφαλαίου εσωτερικού ιδιωτικής εταιρείας.

    Παρόμοια υψηλές ήταν και οι αποδόσεις της ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ, δηλαδή του άλλου επενδυτικού σχήματος που διαχειρίζεται τα αποθεματικά του  ΕΦΚΑ.  Τα παραδείγματα των δύο αυτών εταιρειών δείχνουν ξεκάθαρα ότι όταν η διαχείριση κεφαλαίων γίνεται με επαγγελματικά κριτήρια, μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις, τα αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά.  Αυτή είναι, άλλωστε, και η εμπειρία χωρών με ώριμα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα».

    Θετική απόδοση το 2021 για το Α/Κ Ασφαλιστικών Οργανισμών Μικτό Εσωτερικού

    Ικανοποιητικές αποδόσεις έδωσαν τέλος για το 2021 τα δύο Αμοιβαία Κεφάλαια της ΑΕΔΑΚ των Ασφαλιστικών Οργανισμών. Το τέλος της περασμένης χρονιάς βρήκε το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Μικτό Εσωτερικού να καταγράφει υψηλή θετική απόδοση ύψους 7,2% ενώ το Ευρωπαϊκών Ομολόγων μικρή αρνητική απόδοση κατά 1,8%. Ωστόσο το αρνητικό κλίμα στις αγορές έχει σαν αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο του 2022 η απόδοση για το Μικτό Εσωτερικού να έχει υποχωρήσει στο -3,60% και η αντίστοιχη για το Ευρωπαϊκών Ομολόγων στο -4,4%.

    Το συνολικό Ενεργητικό των δύο Αμοιβαίων Κεφαλαίων ανέρχεται στις 31 Μαρτίου 2022 σε 1.468 δις ευρώ με το Μικτό Εσωτερικού να διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,099 δις ευρώ και το Ευρωπαϊκών Ομολόγων 369,1 εκατ. Ευρώ.

    Αναλυτικά το χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Κεφαλαίου e – ΕΦΚΑ σημείωσε πτώση -2,9% τον Φεβρουάριο, με μικρή υπόαπόδοση -0,1% έναντι του συνολικού δείκτη σύγκρισης. Η αξία του χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε €800,9 εκ. έναντι €825,1 εκ. τον προηγούμενο μήνα και έναντι 838,2 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021. Το ενεργητικό κατανέμεται κατά 471,2 εκατ. Σε μετοχές, 234,6 εκατ. ευρώ σε ομόλογα και 95,1 εκατ. Ευρώ σε Εναλλακτικές Επενδύσεις και Μετρητά.

    Η πτώση του χαρτοφυλακίου οφείλεται και στις τρεις βασικές υπό-κατηγορίες, με την μεγαλύτερη πτώση κατά -3,5% να σημειώνεται από το μετοχικό χαρτοφυλάκιο, και το ομολογιακό χαρτοφυλάκιο να ακολουθεί με -2,5%, ενώ το χαρτοφυλάκιο εναλλακτικών επενδύσεων σημείωσε απόδοση -1,3% τον Φεβρουάριο.

    Με την πτώση του χαρτοφυλακίου τον Φεβρουάριο, η απόδοση από αρχή έτους διαμορφώνεται στο -4,4% έναντι -4,0% του συνολικού δείκτη αναφοράς. Τόσο το μετοχικό χαρτοφυλάκιο, όσο και το ομολογιακό είχαν αρνητική συνεισφορά στην πορεία του χαρτοφυλακίου με αποδόσεις από αρχή έτους της τάξης του -4,8% και -4,2% αντίστοιχα.

    Χαρτοφυλάκιο e-ΕΦΚΑ/Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης

    Το συνολικό χαρτοφυλάκιο e-ΕΦΚΑ/Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης σημείωσε πτώση -3,4% τον Φεβρουάριο, με την αξία να διαμορφώνεται σε €431,4 εκ. έναντι €446,7 εκ. στο τέλος Ιανουαρίου και έναντι €443,3 εκ. στο τέλος του 2021. Η αξία του χαρτοφυλακίου μετοχών ανέρχεται σε 192,3 εκατ ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, του χαρτοφυλακίου ομολόγων στα 239 εκατ. Ευρώ περίπου, ενώ στα 22,6 εκατ. Ευρώ ανέρχονται τα μετρητά. Αρνητική συνεισφορά στο χαρτοφυλάκιο είχαν τόσο οι ελληνικές μετοχές, όσο και τα αμοιβαία κεφάλαια, ενώ από την αρχή του 2022 η απόδοση ανέρχεται σε -2,7%.

    Το μετοχικό χαρτοφυλάκιο συγκεκριμένα, που αποτελείται αποκλειστικά από μετοχές Ελλάδας κατέγραψε πτώση -2,5% τον Φεβρουάριο, ακολουθώντας την πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ το χαρτοφυλάκιο αμοιβαίων κεφαλαίων σημείωσε μηνιαία πτώση -4,2%, επηρεαζόμενο κυρίως από την πτώση των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

    Συγκεκριμένα, το μετοχικό χαρτοφυλάκιο σημείωσε πτώση -2,5% έναντι απόδοση -4,8% του ΓΔΧΑ, ήτοι υπέρ-απόδοση της τάξης του +2,4%. Η υπέρ-απόδοση του μετοχικού χαρτοφυλακίου οφείλεται ουσιαστικά στην πορεία της μετοχής του ΟΤΕ που παρά το αρνητικό κλίμα στις αγορές, τον Φεβρουάριο σημείωσε άνοδο +3,1%, ενώ αντιστοιχεί σε 40,6% του συνολικού μετοχικού χαρτοφυλακίου.

    Θετική συνεισφορά στην υπέρ-απόδοση είχε και η μετοχή ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,47% 8,39 που αντιστοιχεί σε 11,6% του χαρτοφυλακίου και σημείωσε άνοδο +6,8% έναντι της πτώσης του ΓΔΧΑ. Αντίθετα, αρνητική συνεισφορά είχε η μετοχή Coca Cola ΕΕΕ 1,45% 30,80 που σημείωσε σημαντική πτώση -20,8%, επηρεαζόμενη από τις δραστηριότητες στην Ρωσία-Ουκρανία. Σημειώνεται ότι το μετοχικό χαρτοφυλάκιο είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένο με χαμηλή διαφοροποίηση του επενδυτικού κινδύνου, καθώς το 76,2% του χαρτοφυλακίου είναι συγκεντρωμένο σε τέσσερις μόλις μετοχές (ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Coca Cola, ΕΛΠΕ).

    Το χαρτοφυλάκιο αμοιβαίων κεφαλαίων σημείωσε πτώση -4,2% τον Φεβρουάριο, με αρνητική συνεισφορά από όλες τις κατηγορίες.

    Διαβάστε επίσης

    Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Οι νέοι όροι μέχρι τέλος Μαΐου

     



    ΣΧΟΛΙΑ