• Οικονομία

    Η αποχώρηση του Στ. Παπαδόπουλου από τον ΟΔΔΗΧ και το παρασκήνιο μιας αντικατάστασης που δεν έρχεται

    • NewsRoom
    κέρματα του ευρώ


    Τον άνθρωπο που θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον νυν γενικό διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιο Παπαδόπουλο αναζητεί το οικονομικό επιτελείο, καθώς, όπως είχε γράψει προ δεκαημέρου το mononews.gr, ο κ. Παπαδόπουλος αποχωρεί από τον ΟΔΔΗΧ ύστερα από 5 χρόνια προκειμένου να αναλάβει θέση σε διεθνή τραπεζικό όμιλο και, συγκεκριμένα, στην JP Morgan.

    Είναι γνωστό ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει ενημερώσει από καιρό για τις προθέσεις του τόσο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και τους κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, χωρίς όμως, να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής αντικαταστάτης του.

    Όπως λέγεται, στο άκουσμα της είδησης, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον κ. Παπαδόπουλο ότι, αν είναι θέμα καριέρας, δεν μπορεί να το εμποδίσει, αλλά θα ήθελε δύο εξόδους πριν αποχωρήσει από το πόστο του.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος που χειρίστηκε την πρώτη έκδοση ομολόγου το 2014, μετά από πέντε χρόνια πλήρους απομόνωσης από τις αγορές, αλλά κι εκείνος που ανέλαβε να φέρει εις πέρας, λίαν προσφάτως, την ανταλλαγή των 20 ομολόγων του PSI, προλειαίνοντας ουσιαστικά το έδαφος για έξοδο στις αγορές κάποια στιγμή από τα τέλη του Ιανουαρίου και μετά. Μια ανταλλαγή που αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής, αν λάβει κανείς υπόψη και τη μεγάλη μεταστροφή που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα την σχεδόν κάθετη υποχώρηση των αποδόσεών τους.

    Αυτός είναι, πιθανότατα, και ο λόγος που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφάσισε να «αναγνωρίσει» από το βήμα της Βουλής το έργο του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, αναφέροντάς τον, μάλιστα, ως υπόδειγμα διακομματικού τεχνοκράτη, δεδομένου ότι ο κ. Παπαδόπουλος είχε αναλάβει καθήκοντα γενικού διευθυντή του Οργανισμού τον Νοέμβριο του 2012, ύστερα από πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

    Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει αυτήν τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο σε σχέση με τον ΟΔΔΗΧ δεν είναι τόσο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στελέχη ικανά να αναλάβουν το τιμόνι του Οργανισμού, γιατί υπάρχουν, αλλά περισσότερο το γεγονός ότι οι αγορές και οι τεχνοκράτες του Eurogroup θέλουν χρόνο για να εμπιστευτούν νέα πρόσωπα. Και η εμπιστοσύνη αυτήν τη στιγμή είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη ημέρα σε όλα τα επίπεδα.



    ΣΧΟΛΙΑ