• Οικονομία

    Από την 1η Ιανουαρίου καταγραφή μελών συνδικάτων και εργοδοτικών φορέων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Επανένταξη στις 120 δόσεις των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από την πανδημία - Όλες οι λεπτομέρειες

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας (ΑΠΕ)


    Την πλήρη καταγραφή των μελών των συνδικάτων και των φορέων των εργοδοτών ενεργοποιεί σχετική υπουργική απόφαση.

    Με αυτό τον τρόπο έρχονται σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία τους, καθώς συστήνονται τα δύο νέα μητρώα (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και (ΓΕ. ΜΗ.Ο.Ε.) που θα τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή ως βάση δεδομένων στο ΠΣ ΕΡ-ΓΑΝΗ II από 1.1.2022 σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη που πήρε ΦΕΚ.

    Ειδικότερα, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία των συνδικάτων και των εργοδοτικών φορέων που αφορούν τη λειτουργία τους και θα ελέγχονται από το υπουργείο Εργασίας.

    Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.)

    1. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς και οι ενώσεις προσώπων υποχρεούνται να εγγραφούν ηλεκτρονικά στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε., μέσω ειδικής διαδι-κτυακής πλατφόρμας, η οποία τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για τις ναυτεργατικές οργανώσεις.

    2. Η αίτηση εγγραφής στην πλατφόρμα συμπληρώνεται και υποβάλλεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο της συνδικαλιστικής οργάνωσης ή από πρόσωπο ειδικά εξουσιοδοτημένο από αυτόν, στο όνομα και για λογαριασμό αυτής. Η εγγραφή στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. αντικαθιστά την υποχρέωση εγγραφής των οργανώσεων στο ειδικό βιβλίο συνδικαλιστικών οργανώσεων του κατά τόπον αρμόδιου Πρωτοδικείου.

    Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.).

    1. Όλες οι οργανώσεις των εργοδοτών, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και τρόπου σύστασης, οι οποίες έχουν ως μέλη τους νομικά ή φυσικά πρόσωπα τα οποία φέρουν την εργοδοτική ιδιότητα και επομένως απασχολούν τα ίδια εργαζόμενους ή νομίμως εκπροσωπούν επιχειρήσεις – εργοδότες, υποχρεούνται να εγγραφούν ηλεκτρονικά στο ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε. μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

    2. Η αίτηση εγγραφής στην πλατφόρμα συμπληρώνεται και υποβάλλεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο της οργάνωσης ή από πρόσωπο ειδικά εξουσιοδοτημένο από αυτόν, στο όνομα και για λογαριασμό αυτής.

    Οι υπόχρεες προς εγγραφή οργανώσεις εργοδοτών, προκειμένου να εγγραφούν στην πλατφόρμα του ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε., καταχωρούν και υποβάλλουν, αποκλειστικά διαμέσου αυτής, όλα τα στοιχεία και τα συνοδευτικά αρχεία, που προβλέπονται. Για την υποβολή της αίτησης εγγραφής στο ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε. απαιτείται η χρήση των κωδικών taxisnet του νομίμου εκπροσώπου της οργάνωσης ή οποιουδήποτε τρίτου, κατόπιν ειδικής εξουσιοδότησης από αυτόν.

    Μάλιστα σε περίπτωση που η υπηρεσία διαπιστώσει κατά τον παραπάνω έλεγχο έλλειψη ή λανθασμένη καταχώριση στοιχείων και αρχείων, η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή και η αιτούσα οργάνωση δεν εγγράφεται στο ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.. Η απόρριψη της αίτησης εγγραφής γνωστοποιείται, ομοίως, στην αιτούσα οργάνωση. Στην περίπτωση αυτή, η οργάνωση δύναται να υποβάλει εκ νέου αίτηση εγγραφής με τα απαιτούμενα συνοδευτικά αυτής αρχεία.

    Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύνανται να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο του Μητρώου προκειμένου να εκπληρώσουν τασσόμενη από το νόμο υποχρέωσή τους, όπως, ενδεικτικά, κατά τη διαδικασία διαπίστωσης ότι συλλογική ρύθμιση εργασίας δεσμεύει ήδη εργοδότες, που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος. Για το λόγο αυτό, έπειτα από αίτηση των υπηρεσιών αυτών προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χορηγείται δικαίωμα διαρκούς, διαβαθμισμένης εισόδου στην πλατφόρμα του Μητρώου προκειμένου να είναι δυνατή, αποκλειστικά, η άντληση στοιχείων και αντιγράφων αρχείων από το Μητρώο, για την εκτέλεση των νομίμων αρμοδιοτήτων τους. Οι υπηρεσίες, στις οποίες χορηγείται δικαίωμα εισόδου, καθίστανται εφεξής κατά νόμο υπεύθυνες για οποιαδήποτε περαιτέρω επεξεργασία των τηρούμενων στοιχείων και αρχείων.



    ΣΧΟΛΙΑ