• Οικονομία

    Απαιτούνται νέες ΑΠΔ από τις τράπεζες για την επιστροφή των εισφορών από τον e-ΕΦΚΑ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής (e-ΕΦΚΑ)

    Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής


    Μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να επιστρέψει ο e-ΕΦΚΑ σε 25.000 τραπεζοϋπαλλήλους τις διπλές εισφορές που παρακρατήθηκαν το διάστημα από 1.1.2017 έως 31.1.2020 μετά από λάθος στις κρατήσεις των εισφορών υγείας που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του e-ΕΦΚΑ, οι τράπεζες παρακρατούσαν διπλάσιες εισφορές, παρερμηνεύοντας τον νόμο υπέρ του κλάδου υγείας.

    Το θέμα αφορά 25.000 τραπεζοϋπαλλήλους από όλες τις τράπεζες εκ των οποίων οι 6.000 είναι εργαζόμενοι της Alpha Bank και διεκδικούν από συνολικά ανάλογα με το ύψος του μισθού τους από 300 έως 600 ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του “Mononews, ήδη υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τραπεζών και ΕΦΚΑ για επιστροφή των ποσών από τον ασφαλιστικό φορέα εντός Ιουνίου απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων.

    Σύμφωνα με την διοίκηση του ΕΦΚΑ, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει οι τράπεζες να προχωρήσουν σε διόρθωση των ΑΠΔ που έχουν υποβάλλει και στην υποβολή νέων.

    Ο δικηγόρος των τραπεζοϋπαλλήλων της Alpha Bank Γιάννης Καρούζος αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε ολκές τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες για την αναζήτηση ευθυνών και θα ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα σε στελέχη του e-ΕΦΚΑ για να δικαιωθούν, ενώ θα ζητήσουν και παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

    Ήδη έχει δοθεί εντολή να υποβληθεί μήνυση κατά του ΕΦΚΑ για παράνομες πράξεις και παραλείψεις από τον σύλλογο προσωπικού Alpha Bank στη νομική υπηρεσία του, υποστηρίζοντας ότι ο ΕΦΚΑ αρνείται την επιστροφή των χρημάτων που αναλογούν σε παράνομη παρακράτηση από 1.1.2017 έως 31.1.2020 ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας (πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ και πρώην ΤΑΠΕΤΕ) σε ποσοστό 0,85% μηνιαίοι αντί 0,40%.

    Η εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών ισχύει με βάση τον νόμο 4387 2016, γνωστό και ως νόμο Κατρούγκαλου, όμως όπως καταγγέλλει ο σύλλογος προσωπικού της Alpha Bank, παρά την έκδοση και σχετικής εγκυκλίου τον Μάρτιο του 2020 (εγκύκλιος No 11) ο ΕΦΚΑ αρνείται να επιστρέψει στους ασφαλισμένους αναδρομικά χρήματα. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες καταγγελίες έχουν κάνει και άλλοι σύλλογοι εργαζομένων. Ήδη και ο σύλλογος εργαζομένων της Τράπεζας Eurobank Ergasias απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στις 3 Μαΐου, με την οποία καλούσε τον ΕΦΚΑ να προβεί σε όλες τις επιβαλλόμενες ενέργειες για την επιστροφή αναδρομικών σε όλους τους δικαιούχους τραπεζοϋπαλλήλους που παράνομα παρακρατήθηκαν.

    Οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank ζητούν από τον Ιούλιο 2021, με εξώδικες προσκλήσεις, προσφυγές στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και προσφυγές στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την επιστροφή των χρημάτων που αναλογούν στο επιπλέον ποσό που παρακρατήθηκε από τους ασφαλισμένους του ΤΑΥΤΕΚΩ για τις παροχές σε είδος, καθώς οι εισφορές είχαν μειωθεί από 0,85% μηνιαίως σε 0,40%. Σύμφωνα με την καταγγελία, τον Νοέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συλλόγου με υποδιοικητή του ΕΦΚΑ και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Στη συνάντηση αναγνωρίσθηκε πλήρως το δίκαιο του αιτήματος και υπήρξε δέσμευση πως εντός 15 ημερών θα γνωστοποιηθεί ο τρόπος επιστροφής των χρημάτων. Στις 29 Νοεμβρίου 2021, η διοίκηση του ΕΦΚΑ τους ανακοίνωσε ότι για την άμεση επιστροφή θα απευθυνθούν στις τράπεζες προκειμένου να αντληθούν στοιχεία για τους δικαιούχους και στις 31 Ιανουαρίου 2022 ενημερώθηκαν ότι ο ΕΦΚΑ έλαβε όλα τα στοιχεία από τις τράπεζες και βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία για την οριστική επίλυση της διαφοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ