• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Καθοδική πορεία για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη


    Υποχώρησαν για ακόμη μία φορά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν μέσω αύξησης των αποθεμάτων και των ενδείξεων μειωμένης ζήτησης. Παρόλα αυτά οι προμήθειες από τη Ρωσία παραμένουν σταθερές, αν και σε χαμηλά επίπεδα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς διέγραψαν τα προηγούμενα κέρδη, αν και εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Μαρτίου, κατά τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα καθώς η κρατική Gazprom PJSC περιόρισε τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία στο 20% περίπου της χωρητικότητας.

    Στο ευρωπαϊκό στόχαστρο τα αποθέματα

    Η Ευρώπη αγωνίζεται να αποθηκεύσει τα ζωτικά καύσιμα πριν από τον χειμώνα, καθώς επιδιώκει να περιορίσει την οικονομική ζημιά από τη στενότητα της προσφοράς που προκαλείται από τους περιορισμούς της Ρωσίας. Τα έθνη παρατάσσουν εναλλακτικές προμήθειες και υποδομές για να εισάγουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο και οι χώροι αποθήκευσης είναι τώρα περίπου 70% γεμάτοι, σύμφωνα με τον μέσο όρο της πενταετίας.

    Το ποσοστό έγχυσης αποθήκευσης παραμένει «το φωτεινό σημείο» για την αγορά, είπαν αναλυτές της Alfa Energy Ltd. Η Ρωσία έχει περικόψει τις προμήθειες εν μέσω αυξημένων περιφερειακών εντάσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η κρατική Gazprom PJSC είπε ότι τεχνικά ζητήματα όπως η έλλειψη γραφειοκρατίας και η συντήρηση του στροβίλου την ανάγκασαν να περικόψει τις ροές του Nord Stream και η επιστροφή ενός από τα μηχανήματα — που έχει κολλήσει στη μεταφορά μετά από καθυστερήσεις που σχετίζονται με κυρώσεις — θα βελτιώσει την κατάσταση.

    Οι δηλώσεις Σολτς και το αντίκτυπο στην αγορά

    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν εμπόδια από την πλευρά της Γερμανίας για την αποστολή του επισκευασμένου στροβίλου στη Ρωσία, κατηγορώντας τη Μόσχα για καθυστερήσεις και περιορισμένες προμήθειες. Οι διαταραχές στις ρωσικές εξαγωγές αποτελούν συνεχή απειλή, είπε ο Scholz, αφού είδε το εξάρτημα σε μια γερμανική εγκατάσταση του παραγωγού της, Siemens Energy AG. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ο διάλογος συνεχίζεται με την Gazprom για τον εξοπλισμό. Σε μια φαινομενική αντιπαράθεση, η Gazprom ανταπέδωσε αργότερα την Τετάρτη λέγοντας ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον Καναδά, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο καθιστούν αδύνατη την επιστροφή του επισκευασμένου στροβίλου που έχει αποκλειστεί στη Γερμανία στη Ρωσία.

    Ενώ τα τεχνικά ζητήματα με το σημείο εισόδου του Nord Stream στη Ρωσία είναι υπαρκτά, οι περικοπές εφοδιασμού έχουν σκοπό να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις κυρώσεις και την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, σύμφωνα με γνώστες του Κρεμλίνου. Οι αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, μια σημαντική οδό διαμετακόμισης προς την Ευρώπη, έχουν επίσης περιοριστεί τους τελευταίους δύο μήνες. Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου του πρώτου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, διαμορφώθηκε κατά 2,9% χαμηλότερα στα 199,195 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 2,4% υψηλότερο.

    Πτωτική πορεία για την ζήτηση

    Η αγορά εστιάζει επίσης στην καταστροφή της ζήτησης στην Ευρώπη, δεδομένου του αυξανόμενου κόστους. Τον Ιούλιο, η χρήση βιομηχανικού αερίου μειώθηκε κατά 19% από έτος σε έτος στην περιοχή και 24% στη Γερμανία, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley. «Απαιτείται περαιτέρω καταστροφή της ζήτησης, καθώς και συνεχιζόμενες υψηλές εισαγωγές LNG, για να αντισταθμιστεί η πρόσφατη μείωση των ρωσικών εισαγωγών», ανέφεραν σε ερευνητικό σημείωμα την Τρίτη. Η Morgan Stanley αναμένει το ολλανδικό αέριο σε περίπου 209 ευρώ το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.

    Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει ήδη επιτρέψει την αναβίωση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και ο Scholz είπε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση συζητά με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για τη χωρητικότητα που θα μπορούσε να ανακτηθεί. Η παράταση της ζωής των πυρηνικών σταθμών θα μπορούσε επίσης να «έχει νόημα», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει τα αποτελέσματα της μελέτης πριν ληφθεί μια απόφαση.

    Ορισμένα έργα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τα οποία υποτίθεται ότι θα πρόσθεταν προμήθειες, αντιμετωπίζουν εμπόδια. Τοπική μονάδα της TotalEnergies SE δήλωσε την Τετάρτη ότι το πρώτο αέριο από το ανακατασκευασμένο κοίτασμα Tyra στη Βόρεια Θάλασσα της Δανίας θα καθυστερήσει μέχρι τη χειμερινή περίοδο 2023-24, λόγω διαταραχών της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Tyra αναμενόταν να είναι ξανά online το επόμενο καλοκαίρι. Η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες στη Δανία τον Ιούνιο, επειδή δεν έλαβε πληρωμή για το καύσιμο σε ρούβλια.

    Διαβάστε επίσης

    Στο 69% η πληρότητα των αποθεμάτων αερίου στην Γερμανία

    Citi: Έρχεται βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη και πτώση των εταιρικών κερδών



    ΣΧΟΛΙΑ