• Οικονομία

    Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της S&P – Δύσκολη η επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές

    Το κτίριο της Standard & Poor's


    Η ώρα της  S&P πλησιάζει καθώς την Παρασκευή ο διεθνής οίκος αναθεωρεί την αξιολόγηση του και δίνει τέλος στην φημολογία που σέρνεται στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες, περί αναβάθμισης και ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου, έναν μόλις μήνα πριν τις εκλογές.

    Η φημολογία αυτή που εντάθηκε με αφορμή έκθεση της Goldman Sachs έχει «φωλιάσει» στην αγορά χωρίς όμως να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό σενάριο ακόμη και από καθ’ ύλην αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Όπως έχει γράψει το Mononews μια τέτοια απόφαση από τον διεθνή οίκο, τέσσερις εβδομάδες πριν την πρώτη, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμη, κάλπη θα ήταν ιδιαίτερα τολμηρή κίνηση.

    Μπορεί οι οίκοι να κινούνται ανεξάρτητα αλλά η αλήθεια είναι πως σε περιβάλλον προεκλογικής αβεβαιότητας μια τέτοια απόφαση, σχεδόν 13 χρόνια από τότε που η χώρα έχασε την επενδυτική βαθμίδα δεν μπορεί εύκολα να ενταχθεί στο σκεπτικό των οίκων. Τα στοιχεία βέβαια είναι ισχυρά, τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης, που έκλεισε με ρυθμό σχεδόν 6% πέρσι ενώ και φέτος αναμένεται τελικά πάνω από το 2% σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, όσο και στο μέτωπο των δημοσιονομικών.

    Είναι θέμα χρόνου να πιστοποιηθούν με τα στοιχεία της Eurostat την Παρασκευή 21 Απριλίου, οι κατά πολύ καλύτερες του αναμενόμενου δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας πέρσι με σχεδόν μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα έναντι προηγούμενης εκτίμησης για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.  Την ίδια στιγμή η χώρα διαθέτει πολύ υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, σχεδόν 38 δισ. ευρώ, έχει ήδη καλύψει τις φετινές ετήσιες χρηματοδοτικές της ανάγκες, ενώ καταγράφεται μια σταθερή βελτίωση στους βασικούς δείκτες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Παρά τη βελτίωση, οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι τόσο η S&P όσο και οι άλλοι οίκοι θα περιμένουν να δουν πρώτα το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας κυρίως ως προς το εάν προκύπτει μια ισχυρή και λειτουργική κυβέρνηση καθώς και τις προθέσεις της σε επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων.

    Η τελευταία αναβάθμιση από τη Standard and Poor’s είχε γίνει στις 21 Απριλίου 2022, όταν ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε, απροσδόκητα,  το ελληνικό αξιόχρεο από ΒΒ σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές. Σε ένα λιγότερο απίθανο σενάριο πάντως, ορισμένοι εκτιμούν πως την Παρασκευή, ο οίκος θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές από σταθερές, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προτού κάνει το μεγάλο, να χορηγήσει δηλαδή στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

    Κυρίαρχο σενάριο είναι πάντως πως η χώρα θα πετύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως δεν θα προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις σε πολιτικό επίπεδο. Στις 9 Ιουνίου αναμένεται αναθεώρηση της αξιολόγησης από τη Fitchστις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 15 Σεπτεμβρίου από τη Moody’s, του μοναδικού οίκου που διατηρεί τη χώρα τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, στις 20 Οκτωβρίου και πάλι από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch. 

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ