• Οικονομία

    Αντίστροφη μέτρηση για έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο – Οι δύο κρίσιμοι σταθμοί

    • NewsRoom
    ESM

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση 7ετούς ομολόγου, που θα ανοίξει τον δρόμο για άλλες δύο εκδόσεις εντός του έτους, μετά την επιτυχή έκβαση του swap των ομολόγων του PSI που δημιούργησε θετικό κλίμα στις αγορές και ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης το καλοκαίρι.

    Ωστόσο, πριν από την έκδοση, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει με επιτυχία δύο κρίσιμους σταθμούς: αφενός την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και, αφετέρου, να ληφθεί το «πράσινο φως» από το EuroWorking Group στις 11 Ιανουαρίου, εάν και εφόσον τύχει θετικής υποδοχής η νομοθετική ρύθμιση που θα παρουσιάσει το ΥΠΟΙΚ.

    Σε κάθε περίπτωση, το επιτελείο του ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει την έκδοση του πρώτου 7ετούς τίτλου του ελληνικού Δημοσίου γύρω στις 22 Ιανουαρίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup.

    Στην περίπτωση που δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόσκομμα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το επιτόκιο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει η έκδοση εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και κάτω από το 3,7%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: FT: Επιτυχημένα ολοκληρώθηκε το ελληνικό swap των 30 δισ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: S&P: Χωρίς άμεση επίδραση στην αξιολόγηση το swap

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η αποχώρηση του Στ. Παπαδόπουλου από τον ΟΔΔΗΧ και το παρασκήνιο μιας αντικατάστασης που δεν έρχεται



    ΣΧΟΛΙΑ