• Οικονομία

    Άνοδος κατά 12,2% στις ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Απρόσμενη άνοδο εμφάνισαν οι ενάρξεις ανέγερσης νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, καθώς η αύξηση των ενοικίων έδωσε ώθηση στην αγορά κατασκευής πολυκατοικιών, με την εκτίναξη των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων όμως και τις επίμενο υψηλές τιμές πώλησης να περιορίζουν τη ζήτηση στέγασης.

    Ειδικότερα, οι ενάρξεις νέων κατοικιών σημείωσαν “άλμα” 12,2% τον προηγούμενο μήνα και ανήλθαν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,575 εκατομμυρίων μονάδων. Τον Ιούλιο οι ενάρξεις νέων κατοικιών σημείωσαν “βουτιά” 10,9%, μετά την πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων στα 1,404 εκατομμύρια μονάδες, έναντι 1,446 εκατομμυρίων που ήταν η αρχική μέτρηση.

    Η δημοσκόπηση

    Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν μεν αύξηση, αλλά με ηπιότερο ρυθμό, τοποθετώντας τον πήχη στα 1,445 εκατομμύρια μονάδες. Η κατασκευή πολυκατοικιών ενισχύθηκε λόγω της σημαντικής αύξησης της ζήτησης για ενοικιάσεις κατοικιών, δεδομένου ότι το αυξανόμενο κόστος δανεισμού έχει καταστήσει πολυτέλεια την απόκτηση κατοικίας για μεγάλο αριθμό Αμερικανών.

    Σημειώνεται ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve έχει πλήξει σημαντικά την αγορά κατοικιών, με τους περισσότερους δείκτες να έχουν επιστρέψει πάλι στα επίπεδα που καταγράφηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, καθώς έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους δανεισμού για στέγαση. Το 30ετές σταθερό επιτόκιο στεγαστικού δανείου διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 6,02% την προηγούμενη εβδομάδα, από 5,89% που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα, σπάζοντας μάλιστα το φράγμα του 6% για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Freddie Mac.

    Στον αντίποδα, ωστόσο, πτώση 10% εμφάνισαν το ίδιο διάστημα οι οικοδομικές άδειες, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 1,571 εκατομμύρια.

    Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs: Απέλυσε τουλάχιστον 25 τραπεζίτες στην Ασία

    Uniper: Το κόστος εξαγοράς της εταιρείας για την γερμανική κυβέρνηση

    Ολλανδία: Ανακοινώνει πακέτο 18 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης



    ΣΧΟΛΙΑ