• Οικονομία

    Ανατροπές στον ΦΠΑ – Τι αλλάζει στο έντυπο δήλωσης από τον Ιούλιο

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


    Νέες αλλαγές στο έντυπο δήλωσης ΦΠΑ φέρνει η ΑΑΔΕ, με τους φορολογούμενους να βλέπουν τις τροποποιήσεις στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής από τον ερχόμενο Ιούλιο.

    Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, το νέο έντυπο ισχύει για δηλώσεις ΦΠΑ που αφορούν πράξεις που πραγματοποιούνται από 1.7.2024 και στο εξής, ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής των δηλώσεων, για όλους τους υποκείμενους που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ, ανεξαρτήτως εάν υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικού, απλογραφικού λογιστικού συστήματος, ή είναι μη υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.

    Οι αλλαγές στους κωδικούς

    ·         Προστέθηκαν κωδικοί 308 και 338 για εκροές ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και πράξεις λήπτη με συντελεστή ΦΠΑ 4%

    ·         Προστέθηκαν κωδικοί 309 και 339 για εκροές ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και πράξεις λήπτη με συντελεστή ΦΠΑ 3% στα νησιά Αιγαίου και από λοιπή Ελλάδα προς τα νησιά. Στον συντελεστή ΦΠΑ 4%  (3% για τα νησιά του αιγαίου και προς τα νησιά αυτά)  εντάσσεται η παροχή υπηρεσιών βάσει συμβάσεων για εργασίες που προορίζονται αποκλειστικά για την υπέρβαση ή απομάκρυνση αρχιτεκτονικών εμποδίων που περιορίζουν την κινητικότητα ατόμων με αναπηρία σε κτίρια δημόσια ή ιδιωτικά ή κτίρια που εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον.

    ·         Προστέθηκαν οι κωδικοί 313, 314, 315:

    • (313 – Πράξεις που δεν συμμετέχουν στον κύκλο εργασιών ΦΠΑ)
    • (314 – Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις από υποκείμενους χωρίς δικαίωμα έκπτωσης)
    • (315 – Ενδοκοινοτικές λήψεις υπηρεσιών από υποκείμενους χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ)
    • Προστέθηκε ο κωδικός 912 (αξία απαλλασσόμενων πράξεων από και προς την περιοχή του αγίου όρους). Καθιερώνεται εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής του φόρου για την περιοχή του Αγίου Ορους, το οποίο άλλωστε διέπεται από ιδιαίτερο καθεστώς σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 105 του Συντάγματος του έτους 1975. Έτσι, σύμφωνα με τη διάταξη αυτή η περιοχή του Αγίου Όρους είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του ΦΠΑ, ο οποίος δεν ισχύει στον εθνικό αυτό χώρο της μοναστηριακής κοινότητας. Συνέπεια της ρύθμισης αυτής είναι ότι η εν λόγω περιοχή θεωρείται ως ιδιόρρυθμο φορολογικό έδαφος της χώρας. Αυτό συνεπάγεται ότι οι πράξεις που θα ενεργούνται μέσα στην περιοχή αυτή (παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών), δε υπάγονται στο φόρο. Επίσης, δε φορολογούνται οι παραδόσεις αγαθών που γίνονται από τον άλλο εθνικό χώρο προς την περιοχή του Αγίου Ορους, καθώς επίσης και οι εισαγωγές αγαθών από το εξωτερικό στην περιοχή αυτή.
    • Διεγράφη ο κωδικός 400 στον οποία αναγραφόταν το ποσό του Φ.Π.Α. που δικαιούνταν οι φορολογούμενοι ως επιστροφή εάν πρόκειται για αγρότη του ειδικού καθεστώτος και πραγματοποιούσε πράξεις πωλήσεων αγροτικών προϊόντων δική του παραγωγής, από δικό του κατάστημα ή σε λαϊκές αγορές ή πραγματοποιούσε εξαγωγές ή ενδοκοινοτικές παραδόσεις αυτών σε άλλο Κράτος μέλος της ΕΕ. Το ποσό της επιστροφής υπολογιζόταν πολλαπλασιάζοντας την αξία των ανωτέρω πράξεων με το συντελεστή 3%.

    Επιπλέον αλλαγές

    Επίσης, ορίζεται πως για τις δηλώσεις ΦΠΑ οι οποίες αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2022 έως 31.12.2023, η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις κατηγορίες εκροών και εισροών με τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στο myDATA.

    Για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1.1.2024 και εφεξής και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1.1.2024 και εφεξής, η ΑΑΔΕ προ-συμπληρώνει τις κατηγορίες εκροών και εισροών με τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πέθανε ο πρώην CEO της Boeing Frank Shrontz – Η εποχή της καινοτομίας, η κρίση του Πολέμου του Κόλπου και οι μεγάλες συμφωνίες

    Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

    Πως να βγείτε πρόωρα στη σύνταξη με πλήρεις αποδοχές – Νέο κύμα αιτήσεων
     



    ΣΧΟΛΙΑ