• Οικονομία

    Αναπτυξιακός νόμος: Πώς επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα επενδυτικά σχέδια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Αναπτυξιακός νόμος: Πώς επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα επενδυτικά σχέδια

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης


    Ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης, ένταξης καθώς και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων, προβλέπονται στον νέο Αναπτυξιακό νόμο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

    Το νομοσχέδιο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», άλλωστε στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης επενδυτικών σχεδίων στα συνολικά 13,  θεσπιζόμενα καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, θα γίνεται είτε από τις επιτροπές αξιολόγησης -αποτελούμενες από 3 έως 5 άτομα – που συστήνονται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, είτε από μέλος του Μητρώου Ορκωτών Ελεγκτών.

    Για τα επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 700.000 ευρώ, υποβάλλεται έκθεση ορκωτού ελεγκτή-λογιστή από το Δημόσιο Μητρώο. Η επίβλεψη του ορκωτού λογιστή μάλιστα, θα διαρκεί μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης.

    Η διαδικασία αξιολόγησης

    Η αξιολόγηση διενεργείται με τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης ή με τη μέθοδο της άμεσης αξιολόγησης. Ξεκινά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ολοκληρώνεται, με το αποτέλεσμα του ελέγχου από την Επιτροπή Αξιολόγησης:

    α. εντός προθεσμίας 45 ημερών από τη λήξη του καθεστώτος, για τις περιπτώσεις της συγκριτικής αξιολόγησης,

    β. εντός προθεσμίας 30 ημερών για τις περιπτώσεις της άμεσης αξιολόγησης

    Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα νέα καθεστώτα ενισχύσεων ελέγχονται κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους, κατά την ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης και για την τήρηση των μακροχρόνιων υποχρεώσεών τους.

    Από την άλλα πλευρά, ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω του ποσού των 700.000 ευρώ, γίνεται: για την πιστοποίηση του 50% ή του 65% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ή της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης και διενεργείται υποχρεωτικά από το ορκωτό λογιστή.

    Σημειώνεται πως, ο επενδυτής υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης το αργότερο μέσα σε εξήντα 60 ημέρες, από τη λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης της επένδυσης.

    Εφόσον εξυπηρετούνται οι αρχικοί σκοποί παραγωγικής λειτουργίας και ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας της επένδυσης, εντός της ορισθείσας στην απόφαση υπαγωγής προθεσμίας, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης της περίληψης της απόφασης υπαγωγής.

    Η ολοκλήρωση της επένδυσης

    Σημειώνεται πως οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας των
    αιτημάτων τους μέσω του «Πληροφοριακού Συστήματος του Αναπτυξιακού νόμου».

    Η ολοκλήρωση και έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης πιστοποιείται με την έκδοση σχετικής απόφασης, από τα αρμόδια όργανα της παρ. 3 του άρθρου 17, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 40 ημερών από την υποβολή της έκθεσης τελικού ελέγχου της επένδυσης ή της ημερομηνίας υποβολής τυχόν συμπληρωματικών στοιχείων.

    Με την απόφαση ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης καθορίζονται ο χρόνος ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου και το τελικό ποσό ενίσχυσης.

    Η καταβολή της ενίσχυσης ή η χρήση της ωφέλειας από τον δικαιούχο μπορεί να πραγματοποιείται είτε εφάπαξ με την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου, είτε σταδιακά. Ο προσδιορισμός των ποσών της δικαιούμενης ενίσχυσης ανά είδος ενίσχυσης γίνεται βάσει των επιμέρους ποσοστών ενίσχυσης ανά ομάδα επιλέξιμων δαπανών, όπως αυτά έχουν οριστεί στην απόφαση υπαγωγής.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε διαβούλευση ο Αναπτυξιακός νόμος – Ποια επενδυτικά σχέδια επιδοτούνται



    ΣΧΟΛΙΑ