• Οικονομία

    Ανάπτυξη άνω του 7% φέτος βλέπουν οι θεσμοί – Τι ειπώθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις

    Ανάπτυξη άνω του 7% φέτος βλέπουν οι θεσμοί – Τι ειπώθηκε στις κατ' ιδίαν συναντήσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Με ένα πυκνό πρόγραμμα απανωτών συζητήσεων με Έλληνες αξιωματούχους οι επικεφαλής των θεσμών ολοκληρώνουν σήμερα το διήμερο των επαφών τους στην Αθήνα στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης, έχοντας πια στα χέρια τους τα στοιχεία, τις εκτιμήσεις, τις πληροφορίες και τις απαντήσεις που έλαβαν προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεση τους.

    Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου, εκτός απροόπτου, και να συζητηθεί στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση που συνδέεται με την τρέχουσα αξιολόγηση αλλά κυρίως να δοθεί ένα σαφές στίγμα από τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας προς τις αγορές για το state of play στην ελληνική οικονομία.

    Στις συζητήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα με Έλληνες αξιωματούχους, σύμφωνα με πληροφορίες αποπνέεται μια ισχυρή αίσθηση για καλές αναπτυξιακές επιδόσεις, που με βάση τις εκτιμήσεις ορισμένων εκ των θεσμών θα μπορούσε ίσως και να υπερβεί το 7% φέτος.

    Την ίδια στιγμή οι πιστωτές μας φαίνεται να «εκτιμούν» την ύπαρξη υψηλών ταμειακών διαθεσίμων και την πολιτική εμπροσθοβαρούς δανεισμού που επέλεξε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, δρώντας proactively απέναντι στο ενδεχόμενο δυνητικών νέων αναταράξεων στην αγορά τους επόμενους μήνες.

    Πρόκειται για μια ασφαλή επιλογή που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αποτυπωθεί και στο νέο δανειακό πρόγραμμα του δημοσίου που θα δημοσιευθεί πιθανόν στις 22 Δεκεμβρίου προβλέποντας δανεισμό της τάξης των 10 δισ. και τον επόμενο χρόνο.

    Ως προς τις υπόλοιπες περιοχές της τρέχουσας αξιολόγησης, στις συναντήσεις με τους Έλληνες αξιωματούχους, σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί σημειώνουν το χαλαρό της δημοσιονομικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας βέβαια πως συντελείται στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας αλλά κυρίως της ενεργειακής κρίσης, και σε ένα περιβάλλον ανοχής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στις αγορές.

    Τα όσα επισημάνθηκαν πάντως σε αυτό το πεδίο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις θα συνεκτιμηθούν κατά τη σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού που θα πρέπει να κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου αλλά και στις αποφάσεις για το εύρος των πιθανών πρόσθετων ενισχύσεων του Δεκεμβρίου που παραμένουν θέμα ανοικτό.

    Την ίδια στιγμή, θετική φαίνεται πως είναι η overall αποτίμηση των κινήσεων των ελληνικών τραπεζών για την εκκαθάριση των ισολογισμών και την μείωση του αποθέματος των NPEs.

    Ερώτημα (και άνω τελεία;) παραμένει στο κρίσιμο ζήτημα του φορέα των ακινήτων στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού, για τον οποίο είναι ένα στοίχημα το κατά πόσο είναι πιθανόν τελικά να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022…

    Σημείο προβληματισμού που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην έκθεση των θεσμών είναι η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.

    Διαβάστε επίσης:

    Δύσκολη εξίσωση η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων – Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Αθήνα με χρέος 200%

    ΟΟΣΑ: Ευνοϊκή η μακροχρόνια τάση του ελληνικού χρέους παρά την πανδημία



    ΣΧΟΛΙΑ