• Οικονομία

    Ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες 

    • του Βασίλη Τσεκούρα
    «Χτίζεται» το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (ΑΠΕ)


    Αυξήσεις σε χιλιάδες περιοχές της χώρας φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα παρουσιαστούν στις 9 σήμερα το πρωί από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γενικό Γραμματέα Χρήστο Τριαντόπουλο.
    Οι νέες τιμές που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και θα επηρεάσουν 20 φόρους ακινήτων, μεταξύ των οποίων και τον ΕΝΦΙΑ του 2022.
    Το οικονομικό επιτελείο θα δώσει στη δημοσιότητα και τη «φόρμουλα» για τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ 2022, μειώνοντας το φόρο κατά επιπλέον 8%, ενώ φαίνεται πως θα ψαλιδιστεί και ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ.
    Τις μειώσεις αναμένεται να χρηματοδοτήσει η ένταξη 3.478 περιοχών της χώρας στις αντικειμενικές αξίες, καθώς έως σήμερα οι τιμές τους υπολογίζονταν με βάση γειτονικούς δήμους που διέθεταν πολύ χαμηλές αξίες.
    Έτσι, το νέο σύστημα των αντικειμενικών θα επεκταθεί σε περιοχές της χώρας, οι οποίες έως σήμερα δεν είχαν ενταχθεί στον αντικειμενικό προσδιορισμό, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, το Πόρτο Χέλι, η Κέρκυρα, το κέντρο της Αθήνας, η Βάρκιζα, η Αγία Μαρίνα κ.α.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μύκονο υπάρχουν περιοχές όπου η  αύξηση μπορεί να φτάσει το 217% και στο Βαθύ Ιθάκης υπήρξε εισήγηση για αύξηση της τάξεως του 250%.
    Οι εισηγήσεις των εκτιμητών δείχνουν ότι η αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα Βόρεια Προάστια της Αττικής θα κυμαίνεται μεταξύ 10% – 20%, ενώ θα υπάρξουν περιοχές, όπως πχ τα Άνω Λιόσια και ο Ταύρος που θα παρουσιάσουν μείωση τιμών κατά 33% και 6% αντίστοιχα.
    Πάντως, εκτιμάται ότι οι τιμές θα εκτοξευθούν στο κέντρο της Αθήνας  με τους εκτιμητές να έχουν εισηγηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών αύξηση των τιμών σε Θησείο, Ψυρρή, Πετράλωνα, Κυψέλη και Βοτανικό, λόγω της σημαντικής ανόδου που σημειώνουν τα τελευταία χρόνια οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb.
    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ