• Οικονομία

    Αναδρομικά: Βήμα – βήμα η διαδικασία για να πάρετε πίσω τα χρήματα-Οι αιτήσεις


    Πληθαίνουν καθημερινά οι μαζικές διεκδικήσεις για τα αναδρομικά ποσά σε συντάξεις και δώρα με μπαράζ αιτήσεων των συνταξιούχων στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι δικαστικές αποφάσεις που βγαίνουν από τα δικαστήρια ακολουθούν την απόφαση του Ιουνίου του 2015 και κρίνουν τις περικοπές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, που επιβλήθηκαν το 2012 καθώς και την κατάργηση των δώρων, αντισυνταγματικές.

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει το κύμα μαζικών προσφυγών φοβούμενη την δημοσιονομική βόμβα που αν εκραγεί θα συντρίψει συθέμελα το Ασφαλιστικό σύστημα και τα όποια πλεονάσματα.  Μάλιστα ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος έσπευσε να προτρέψει τους συνταξιούχους να μην προχωρούν σε προσφυγές για την επιστροφή αναδρομικών αλλά να υποβάλλουν μόνο αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

    Παράλληλα χθες ο κ. Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του επεσήμανε ότι μετά τις εφέσεις που έχουν ήδη αρχίσει να ασκούν τα ταμεία κατά των πρωτόδικων αποφάσεων οι οποίες δικαιώνουν τους συνταξιούχους το θέμα των αναδρομικών θα παραπεμφθεί εκ νέου στο ΣτΕ. Από την εκ νέου απόφαση του ΣτΕ θα εξαρτηθεί η τύχη νέων αγωγών. Η νέα απόφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί για όλους ακόμα και αν δεν έχουν καταθέσει αίτηση η αγωγή. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί, σύμφωνα με τους νομικούς να κρατήσει και 3 χρόνια.

    Η διαδικασία και οι αιτήσεις διεκδίκησης των αναδρομικών

    Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι πρέπει με αιτήσεις στις διευθύνσεις πληρωμών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ για να τους γνωστοποιήσουν πρώτον, τα ακριβή ποσά των αντισυνταγματικών μειώσεων από τους νόμους 4051 και 4093 στις κύριες και τις επικουρικές τους συντάξεις και δεύτερον, να ζητήσουν την άμεση διακοπή τους, όπως και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

    Τα ταμεία υποχρεώνονται να δώσουν αναλυτική λίστα για τις περικοπές όπως αποδεικνύεται από την παρόμοια απάντηση που έδωσε ο ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης στο αίτημα του συνταξιούχου που κέρδισε με την πρωτόδικη απόφαση αναδρομικά 11.185 ευρώ. Τις αιτήσεις έχει φτιάξει η ΕΝΥΠΕΚΚ του Αλέξη Μητρόπουλου.

    Σημειώνεται ότι η συμπλήρωση της αίτησης δεν σημαίνει απαραίτητα επιστροφή των χρημάτων, καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθηθούν δικαστικές διαδικασίες ή να υπάρξει απόφαση από την κυβέρνηση.

    ΑΙΤΗΣΗ-ΓΙΑ-ΕΝ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΔΥ

    ΑΙΤΗΣΗ-ΣΤΟ-ΕΤΕΑΕΠ

    ΑΙΤΗΣΗ-ΣΤΟΝ-ΕΦΚΑ

    Η εν λόγω αίτηση, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια ή και επικουρική σύνταξη, και αποσκοπεί «στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων».

    Με την αίτηση οι συνταξιούχοι ενημερώνουν τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ για τις απαιτήσεις τους και ταυτόχρονα κλειδώνουν το δικαίωμα της μη παραγραφής για τα 5 προηγούμενα έτη.

    Ο ΕΦΚΑ παραδέχεται τις αξιώσεις των συνταξιούχων για τη διακοπή των μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και για να αποφύγει τον όγκο των χιλιάδων αιτήσεων που ήδη υποβάλλονται μαζικά, τους δίνει τη δυνατότητα να τις κάνουν και ηλεκτρονικά.

    Δεν λέει τίποτε όμως για αναδρομικά, ούτε για Δώρα που διεκδικούν στην πραγματικότητα οι συνταξιούχοι.

    Έτσι οι συνταξιούχοι για να πάρουν όλα τα χρήματα από το 2013 και μετά θα πρέπει να συμπληρώσουν χειρόγραφα στο τελευταίο σημείο (σημείο Β) της αίτησης ότι εκτός από τη διακοπή των μειώσεων επιθυμούν και την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν ως σήμερα από το 2013 και παράλληλα ότι επιθυμούν ο ΕΦΚΑ να τους δώσει αναλυτικά σε κατάσταση όσα τους “κόπηκαν” από μειώσεις και δώρα στο παραπάνω διάστημα.

    Οι συνταξιούχοι θα πρέπει επίσης να συμπληρώσουν τους νόμους βάσει των οποίων έγιναν οι περικοπές και έχουν κριθεί παράνομοι (νόμοι 4051 και 4093 του 2012), αλλά και να γράψουν με σαφήνεια ότι επιφυλάσσονται κάθε νόμιμου δικαιώματός τους λόγω ελλιπούς απάντησης από το Ταμείο.

    Σε κάθε περίπτωση όσοι θέλουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη μπορούν να καταθέσουν αγωγές κατά του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά σε κάθε περίπτωση η επιστροφή των μειώσεων δεν είναι εξασφαλισμένη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Βόμβα» Πετρόπουλου για τα αναδρομικά: Θα εφαρμόσουμε ό,τι αποφασίσει το ΣτΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτές είναι οι αιτήσεις για την επιστροφή αναδρομικών, δώρων και συντάξεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οριστικό: «Kλείδωσαν» τα αναδρομικά για 600.000 συνταξιούχους του Δημοσίου

     



    ΣΧΟΛΙΑ