• Οικονομία

    Αναδρομικά ΣτΕ – Επιπλέον 2,6 δισ. ευρώ διεκδικούν οι συνταξιούχοι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αναδρομικά ΣτΕ – Επιπλέον 2,6 δισ. ευρώ διεκδικούν οι συνταξιούχοι

    Κωστής Χατζηδάκης


    Αντίστροφα μετράει χρόνος για την δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την καταβολή νέων αναδρομικών ύψους 2,6 δισ. ευρώ από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για το επίμαχο διάστημα των 11 μηνών πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασκέψεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αιτήσεις συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα που διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το “νόμο Κατρούγκαλου”, αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων – Πάσχα – Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις έχουν ολοκληρωθεί.

    Τα διεκδικούμενα ποσά ξεκινούν από 800 ευρώ (για όσους έχασαν μόνο τα δώρα) και μπορεί να φθάσουν και τις 2.000 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, Τράπεζες ή και Δημόσιο, που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά.

    Οι συνταξιουχικές οργανώσεις με την αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο του εργατολόγου Λουκά Αποστολίδη διεκδικούν:

    – Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).

    – Στην εφάπαξ καταβολή του Δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των Δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).

    – Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα”.

    Πρόκειται για το επίμαχο 11μηνο (από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) για το οποίο ναι μέν καταβλήθηκαν (πρόσφατα) οι περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις αλλά δεν δόθηκαν οι περικοπές στα δώρα και τις επικουρικές.

    Τα διεκδικούμενα αναδρομικά φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ για το κρίσιμο 11μηνο, Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, τα οποία αναλύονται σε 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και σε 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

    Εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, που θεωρείται από νομικούς κύκλους ως η πιθανότερη εκδοχή, λόγω του δεδικασμένου που υπάρχει, από την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν θα λάβουν τα ακόλουθα ποσά:

    -Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν ποσά από 1.100 έως 2.900 ευρώ.

    -Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν ποσά από 680 έως 1.900 ευρώ.

    -Για τους συνταξιούχων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών τα ποσά είναι αυξημένα καθώς θα κυμανθούν μεταξύ 916 και 3.300 ευρώ.

    -Για τους εμποροϋπαλλήλους (ΤΕΑΥΕΚ) τα αναδρομικά που αναμένονται κυμαίνονται μεταξύ 830 και 2.650 ευρώ.

    -Για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ τα αναδρομικά ανέρχονται από 580 έως και 2.350 ευρώ.

    -Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα λάβουν αναδρομικά έως 645 ευρώ.

    Οι δικαιούχοι χωρίζονται ως εξής:

    – Όλοι οι συνταξιούχοι, δηλαδή 2,4 εκατ. άτομα, ενδέχεται να δικαιωθούν τα κομμένα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, για το επίμαχο διάστημα.

    – Περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι, που σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις δίκες τους για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών.

    – Συνταξιούχοι που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τη νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού του 2020, η οποία απαγορεύει σε όσους εισέπραξαν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων να προσφύγουν για τις επικουρικές και τα δώρα.

    Διαβάστε επίσης

    Νέα καθυστέρηση στα αναδρομικά του ιδιωτικού τομέα για 40.000 δικαιούχους



    ΣΧΟΛΙΑ