• Οικονομία

    Αλλάζει το σύστημα «Εργάνη»

    • Αργυρώ Μαυρούλη

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, με τους κοινωνικούς εταίρους για την αναβάθμιση του συστήματος «Εργάνη».

    «Στόχος της κυβέρνησης είναι ο μετασχηματισμός του πληροφοριακού συστήματος για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών, αλλά και η διασύνδεσή του με άλλα πληροφοριακά συστήματα για την πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας», όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, τον Οκτώβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με την κωδικοποίηση όλων των επιμέρους ρυθμίσεων από το 2013 που σχετίζονται με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Στόχος είναι η «Εργάνη» να αναβαθμιστεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο που θα εξορθολογίζει, θα χαρτογραφεί και εν τέλει θα διευκολύνει εργαζόμενους και επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας.

    Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι να διαμορφωθεί και να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης έχει ήδη ζητήσει από τις διοικήσεις των εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, αλλά και από τα Επιμελητήρια και τις ενώσεις λογιστών να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την δήλωση των στοιχείων για το προσωπικό που απασχολούν, τις επιπλέον ώρες απασχόλησης τους αλλά και τι στοιχεία θα μπορούσαν να ενταχθούν για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος «Εργάνη».

    Ο κοινωνικός διάλογος πραγματοποιείται για να καταθέσουν όλοι οι εταίροι τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους για ενδεχόμενες στρεβλώσεις του συστήματος ή απαραίτητες συμπληρώσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου αναμένεται να πέσουν και “έξυπνες λύσεις” όπως για παράδειγμα το ερώτημα αν η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) πρέπει να συνεχίσει να υποβάλλεται αυτόνομα ή πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα “Εργάνη” το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2013.

    Υπενθυμίζεται πως η ΑΠΔ είναι το όχημα με το οποίο δηλώνονται όλοι οι μισθωτοί και ασφαλιζόμενοι εργαζόμενοι της χώρας και περιλαμβάνει πληροφορίες που αφορούν το χρόνο απασχόλησης, την αμοιβή, τους κλάδους ασφάλισης, καθώς και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

    Η διαλειτουργικότητα των επιμέρους συστημάτων αναμένεται να δώσει μια πιο καθαρή εικόνα στο υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ για την χαρτογράφηση των επιχειρήσεων, συνδράμοντας – μεταξύ άλλων – και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της παραβατικότητας.

    Στελέχη του υπουργείου κάνουν λόγο για ένα νέο εγχειρίδιο – manual του συστήματος «Εργάνη».

    Υπενθυμίζεται πως το σύστημα «Εργάνη», το οποίο ενεργοποίησε για πρώτη φορά ο Γιάννης Βρούτσης, καταγράφει με ηλεκτρονικό τρόπο τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αποτυπώνοντας σε ζωντανό χρόνο κρίσιμα στοιχεία της αγοράς εργασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ