• Οικονομία

    Αλέξανδρος Βαρβέρης (e-ΕΦΚΑ) στο mononews: Μόλις 25.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στο τέλος του 2023

    Αλέξανδρος Βαρβέρης

    Αλέξανδρος Βαρβέρης, Υποδιοικητής του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης


    Συνέντευξη του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρου Βαρβέρη στο mononews.gr

    «Με την «ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας» των πολιτών που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από τρία χρόνια, θα δοθεί η δυνατότητα να εκδίδονται οι συντάξεις και να αποδίδονται στους δικαιούχους τους άμεσα, με λίγα «κλικς», κάτι που ως τώρα απαιτεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μήνες» αναφέρει στο «Mononews» ο διοικητής του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Αλέξανδρος Βαρβέρης.

    Στη συνέντευξή του ο νέος διοικητής του e-ΕΦΚΑ αναφέρει ότι στόχος του είναι έως το τέλος του έτους οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κύριας ασφάλισης από 32.000 να περιοριστούν σε 25.000 και επικουρικής ασφάλισης στο μισό.

    Ποιο είναι το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης; Με ποιο τρόπο θα μπορέσετε να τo μειώσετε περαιτέρω;

    Η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων ήταν το πρώτο στοίχημα που κερδίσαμε στον e-ΕΦΚΑ. Για την υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, χρειάστηκε, εκτός από σκληρή δουλειά, στρατηγική σκέψη και συντονισμό. Λειτουργήσαμε με αντίληψη σύγχρονου management, εφαρμόσαμε ιδέες «έξω από το κουτί» και κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο μηχανισμό απονομής συντάξεων, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος.

    Ενδεικτικό της σημαντικής προόδου που σημειώθηκε είναι ότι 1 στους 16 ενήλικες που πολλές φορές περίμενε για τη σύνταξή του για 3, 5 ή 7 χρόνια έλαβε σύνταξη την περίοδο 2021-2022 και τους πρώτους μήνες του 2023.
    Τον τρέχοντα μήνα (Νοέμβριο) εκκαθαρίζονται όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που αφορούν στο έτος 2022 και αναμένεται να παραμείνουν για επίλυση μόνον οι «δύσκολες» περιπτώσεις που ανέρχονται περίπου στις 32.000.

    Στην πλειονότητά τους, όμως, να γνωρίζετε ότι, όταν μιλάμε για δυσεπίλυτες υποθέσεις που χρονίζουν, στην πραγματικότητα πρόκειται για περιπτώσεις που η καθυστέρηση απονομής τους δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του e-ΕΦΚΑ. Συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι έχουν προσκομίσει ελλιπή δικαιολογητικά είτε βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τον Φορέα ή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ιατρικές γνωματεύσεις για το ποσοστό αναπηρίας τους.

    Με την υλοποίηση της διάταξης του «μίνι ασφαλιστικού» που προβλέπει την ενοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα επισπευστεί η έκδοση των επικουρικών με πρώτους ωφελούμενους περίπου 12.000–13.000 ασφαλισμένους του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Μέχρι το τέλος του χρόνου έχουμε θέσει δυο στόχους: Οι 32.000 εκκρεμείς συντάξεις να πέσουν κάτω από 25.000 και να μειώσουμε στο μισό τις επικουρικές. Δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση αυτή και η εμπειρία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι μετουσιώνουμε τα οράματα σε πραγματικότητα.

    Με ποιες παρεμβάσεις σας θα μειωθούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση;

    Η αλήθεια είναι ότι κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα θέσαμε – ως οφείλαμε- μέγιστη προτεραιότητα την απονομή σύνταξης σε εκείνους τους ασφαλισμένους που δεν εισέπρατταν κανένα ποσό.

    Σήμερα, με επιλυμένο το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων παρελθόντων ετών, προχωρούμε στην απόδοση των προσαυξήσεων στις συντάξεις εκείνων που ήδη λαμβάνουν σύνταξη, αλλά δικαιούνται επιπλέον ποσό λόγω παράλληλης ασφάλισης σε άλλο Ταμείο.

    Με χαρά σας ενημερώνω ότι πλέον το περίπου 80% των εκκρεμοτήτων έχει εξαλειφθεί έπειτα από την εγκατάσταση των απαραίτητων λογισμικών συστημάτων. Οι εναπομείνασες 1.000 υποθέσεις του δημοσίου τομέα θα εκδοθούν χειρόγραφα, διότι δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν με αυτοματοποιημένο τρόπο. Ταυτόχρονα επιταχύνουμε και τη διαδικασία έκδοσης των παράλληλων συντάξεων του ιδιωτικού τομέα, εφόσον έχουμε ενεργοποιήσει πλέον τα λογισμικά, των οποίων η έλλειψη αποτέλεσε την απαρχή παθογενειών πολλών ετών.

    Να υπογραμμίσω, ωστόσο, ότι ο συνδυασμός του πολύπλοκου κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος με τους 1.000 διαφορετικούς τρόπους ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα και τις διαχρονικές αδυναμίες του Φορέα, έφεραν τις υπηρεσίες μας αντιμέτωπες με ένα πραγματικά πολύ δύσκολο εγχείρημα.

    Βρισκόμαστε όμως στην τελική ευθεία και για την αντιμετώπιση του ζητήματος των περιπτώσεων παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης, με βασικό σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια την ψηφιακή τεχνολογία και τα νέα συστήματα που θέσαμε σε εφαρμογή.

    Τι γίνεται με τις εκκρεμείς αιτήσεις για όσους έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την λήψη διεθνής σύνταξης;

    Κλείνουμε άλλη μία «πληγή» στο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης για τους συμπολίτες μας που είτε είχαν εργαστεί στο εξωτερικό κατά το παρελθόν, είτε ανήκουν στον απόδημο ελληνισμό.

    Ενεργοποιούμε το λογισμικό που αφορά στο αναλογιστικό ισοδύναμο, το εργαλείο που απαιτείται δηλαδή, προκειμένου να μεταφερθεί συνταξιοδοτικός χρόνος, κύριος, επικουρικός και εφάπαξ, από την Ευρώπη στην Ελλάδα και αντιστρόφως και επιταχύνουμε την έκδοση των διεθνών συντάξεων.

    Αυτή τη στιγμή μιλάμε για 17.000 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις που προστίθενται στην κατηγορία των ανελαστικών υποθέσεων καθώς, κατά τη διεκπεραίωσή τους, εμπλέκονται και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης του εξωτερικού.

    Πότε προβλέπετε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή του ψηφιακού βίου των ασφαλισμένων της χώρας;

    Στον Φορέα μετράμε αντίστροφα για ένα από τα σημαντικότερα έργα ψηφιοποίησης που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται για το project που θα σημάνει το τέλος …του «χαρτοβασιλείου» και της γραφειοκρατίας που ταλαιπώρησαν επί δεκαετίες πολλά εκατομμύρια ασφαλισμένους πολίτες.

    Η γνώριμη εικόνα των χάρτινων καρτελών με τα χιλιάδες ένσημα στα μεταλλικά dexion των αρχείων του ασφαλιστικού φορέα θα περάσει οριστικά στο «χρονοντούλαπο», με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του συνόλου του έγχαρτου αρχείου της ασφαλιστικής ιστορίας ασφαλισμένων πρώην Φορέων κύριας και επικουρικής Ασφάλισης, που έχουν ενταχθεί στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

    Σε λιγότερο από 36 μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης.

    Ακούμε συχνά για έκδοση συντάξεων με ένα κλικ. Είναι εφικτό να συμβεί αυτό και αν ναι πότε;

    Όλα είναι εφικτά όταν η στόχευσή σου είναι ανθρωποκεντρική. Η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και η απαλλαγή του από γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι το πρώτο μέλημα του κοινωνικού μας Φορέα.

    Ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση σε έναν οργανισμό που εξυπηρετεί 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους και δεν απονέμει μόνον συντάξεις. Καλύπτει συνολικά όλο τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου από πριν τη γέννηση και τον ακολουθεί σε κάθε στάδιο εξέλιξής του με επιδόματα και παροχές.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναβαθμίζουμε εν κινήσει τη μηχανή του Φορέα ψηφιοποιώντας σταδιακά το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με την «ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας» των πολιτών που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από τρία χρόνια, θα δοθεί η δυνατότητα να εκδίδονται οι συντάξεις και να αποδίδονται στους δικαιούχους τους άμεσα, με λίγα «κλικς», κάτι που ως τώρα απαιτεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μήνες.

    Ο e-ΕΦΚΑ της επόμενης μέρας, σύμφωνα με το όραμά μας και το όραμα του Υπουργού Εργασίας κ. Α. Γεωργιάδη, αποτελεί έναν οργανισμό σύγχρονο και αποτελεσματικό, που θα παρέχει σε κάθε πολίτη εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου και θα του εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις κορυφές της παγκόσμιας κατάταξης αποδόσεων των αγορών



    ΣΧΟΛΙΑ