• Οικονομία

    Ακριβότερο και από τη βενζίνη… το πετρέλαιο κίνησης – Καταργήθηκε η επιδότηση των 0,15 ευρώ

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Κατά 0,15 ευρώ ακριβότερη είναι από σήμερα η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς καταργήθηκε η επιδότηση στο diesel που είχε θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Οικονομικών από τον περασμένο Μάιο.

    Πλέον, η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης είναι υψηλότερη ακόμα και από την απλή αμόλυβδη φτάνοντας μία ανάσα από τα 2 ευρώ το λίτρο.

    Από σήμερα το πρωί η μέση πανελλαδική τιμή στο πετρέλαιο κίνησης θα ξεπεράσει τα 1,97 ευρώ το λίτρο από τα 1,82 ευρώ χθες, τελευταία μέρα που είχε τεθεί σε ισχύ το μέτρο της επιδότησης το 0,15 ευρώ το λίτρο στην αντλία.

    Την ίδια ώρα η μέση πανελλαδική τιμή στην απλή αμόλυβδη διαμορφώνεται στα 1,958 ευρώ το λίτρο, Δηλαδή για πρώτη φορά η βενζίνη είναι φθηνότερη από το Diesel κίνησης.

    Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι θα υπάρξει και νέος γύρος ανατιμήσεων σε προϊόντα, καθώς οι μεταφορές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα πραγματοποιούνται με οχήματα που καταναλώνουν πετρέλαιο κίνησης.

    Το παρασκήνιο

    Σημειώνεται πώς αμέσως μετά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το οικονομικό επιτελείο προανήγγειλε την κατάργηση της επιδότησης από το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Λίγες μέρες αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες επανήλθε στο τραπέζι η σκέψη για επέκταση του επιδόματος στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς εκφράστηκαν ανησυχίες ότι η μεγάλη διαφορά στην τιμή ανάμεσα στο κίνησης και το θέρμανσης θα οδηγούσε τους “επιτήδειους” στο να “βαφτίσουν” σημαντικές ποσότητες του πετρελαίου θέρμανσης ως diesel κίνησης, αποκομίζοντας παράνομα τεράστια οικονομικά οφέλη. Ωστόσο, φάνηκε πως κυριάρχησε το αρχικό σενάριο για την κατάργηση της επιδότησης καθώς πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι στα πρατήρια από τους αρμόδιους φορείς.

    Έρχεται επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

    Με την κατάργηση της συγκεκριμένης επιδότησης το οικονομικό επιτελείο εξοικονομεί σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ και την ίδια στιγμή επιδοτεί με 0,25 ευρώ το λίτρο – απευθείας στην αντλία – το πετρέλαιο θέρμανσης, η διανομή του οποίου ξεκινά επισήμως από τις 15 Οκτωβρίου.

    Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κάτω από το 1,30 ευρώ το λίτρο, καθώς με τις σημερινές τιμές και χωρίς την επιδότηση η τιμή του θα ξεκινούσε στα 1,55 με 1,60 ευρώ το λίτρο.

    Διαβάστε επίσης

    Πληθωρισμό «φωτιά» ανακοινώνει η Eurostat – Γιατί αναθεωρείται για 3η φορά ο στόχος της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ