• Οικονομία

    Αυξήθηκαν οι απλήρωτοι φόροι τον Φεβρουάριο

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Η εκτόξευση των ποσών στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης φαίνεται πως οδήγησαν τους φορολογούμενους στο να αφήσουν απλήρωτες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις τον μήνα Φεβρουάριο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Tax Administration της ΑΑΔΕ για τον Φεβρουάριο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 1,778 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 1,028 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 73%.

    Σε υποσημείωσή της, η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι υπήρξε ακραία τιμή σε ό,τι αφορά το ανωτέρω ποσό των 1,778 δισ., καθώς τα 0,8 δισ. ευρώ αφορούν έναν μόνο οφειλέτη.

    Αυξήθηκαν οι οφειλέτες

    Τα στοιχεία δείχνουν πως το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο του 2022, δηλαδή από τα 112,96 δισ. ευρώ αυξήθηκε στα 113,04 δισ. ευρώ.

    Τα χρέη που θεωρούνται ως ανεπίδεκτα είσπραξης παρέμειναν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, στα 25,03 δισ., με αποτέλεσμα το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος να ανέρχεται στα 88 δισ. ευρώ.

    Παρά τη σταθεροποίηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τον Φεβρουάριο παρατηρήθηκε αύξηση των οφειλετών που από τους 4,049 εκατ. φορολογούμενους τον Ιανουάριο, ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν πλέον 4,08 εκατ. πολίτες.

    Αξίζει να σημειωθεί πως με κατασχέσεις απειλούνται πλέον πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι, καθώς τον Ιανουάριο ο αριθμός ήταν λίγο μικρότερος, στους 1,98 εκατ. πολίτες.

    Διαβάστε επίσης

    Πιτσιλής: Έρχονται οι αυτόματοι συμψηφισμοί οφειλών σε εφορία και ταμεία



    ΣΧΟΛΙΑ