• Οικονομία

    Αυξάνουν και πληθαίνουν τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ: Τι νέο περιλαμβάνει η λίστα με τις πλέον 24 ιδιωτικοποιήσεις

    Άρης Ξενόφος

    Άρης Ξενόφος


    Την ευκαιρία να πιάσει για πρώτη φορά τον στόχο των 2 δισ. ευρώ εσόδων από αποκρατικοποιήσεις θα έχει εφέτος το ΤΑΙΠΕΔ καθώς, με τις ευλογίες της – άλλοτε πολέμιας των αποκρατικοποιήσεων- κυβέρνησης, οι ιδιωτικοποιήσεις που σκοπεύει να πραγματοποιήσει το Ταμείο αυξάνονται αισθητά.

    Από τις 19 αποκρατικοποιήσεις που περιείχε μέχρι σήμερα η λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, πλέον οι περιπτώσεις προς αξιοποίηση αυξάνονται σε 24, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προγραμματισμό της κυβέρνησης. Και μάλιστα, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι 6 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

    Ανάμεσα στις νέες προσθήκες στη φετινή λίστα φιγουράρουν η αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, το πρώην Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο, η Λουτρόπολη στα Καμμένα Βούρλα, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στις Θερμοπύλες, η πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου, οι πρώην εργοταξιακοί χώροι της Ζεύξης Ρίου Αντιρρίου, καθώς επίσης το Ξενία και η ιαματική πηγή στην Κύθνο.

    Η νέα λίστα εγκρίθηκε προ ημερών από το ΚΥΣΟΙΠ, και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να συγκαταλέγονται ιδιωτικοποιήσεις όπως του Αστέρα Βουλιαγμένης, των περιφερειακών αεροδρομίων, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΤΕ που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

    Έτσι, για πρώτη φορά, φαίνεται πως θα επιτευχθούν έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας δηλαδή τον στόχο για το 2018 (ο στόχος για το 2019 είναι 1 δισ. ευρώ). Καταλυτική για την επίτευξη του στόχου θεωρείται η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, η οποία έλαβε τη θετική εισήγηση της Κομισιόν για το αναθεωρημένο προς τα πάνω τίμημα, που από τα 600 εκατ. ευρώ θα ανέλθει κοντά στα 1,1 δισ. ευρώ.

    Από την αρχή του έτους έχει εισπραχθεί το τίμημα για το 5% του ΟΤΕ (284 εκατ. ευρώ), το 67% του ΟΛΘ (231,9 εκατ. ευρώ), το τίμημα από την ανανέωση των αδειών χρήσης ραδιοφάσματος (166 εκατ. ευρώ), ενώ υπάρχουν έσοδα και από διάφορα ακίνητα, μεταξύ των οποίων έχουν εισπραχθεί 8,8 εκατ. ευρώ από το eAuction VIII.

    Έχουν προχωρήσει διαγωνισμοί με την λήψη δεσμευτικών προσφορών για έργα όπως η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (251,28 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από τα συνολικά 535 εκατ. ευρώ) και η πώληση της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού, της λεγόμενης ΕΕΣΣΤΥ (με προσφορά 22 εκατ. ευρώ), ενώ σε δεύτερη φάση για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έχουν μπει οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, της μαρίνας Χίου και της Εγνατίας Οδού.

    Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα ΕΛΠΕ (έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 5 επενδυτικά σχήματα), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για το Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου.

    Δείτε εδώ το αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Αξιοποίησης

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΤΑΙΠΕΔ: Πέντε οι τελικοί διεκδικητές για το 50,1% των ΕΛΠΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΑΙΠΕΔ: Ποιοι περνούν στη Β’ φάση των διαγωνισμών για Εγνατία Οδό και μαρίνα Αλίμου
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΤΑΙΠΕΔ: Ποιοι περνούν στη Β’ φάση των διαγωνισμών για Εγνατία Οδό και μαρίνα Αλίμου



    ΣΧΟΛΙΑ