• Οικονομία

    Αυστηρό μήνυμα Μοσκοβισί: «Το ελληνικό κράτος πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει»

    • NewsRoom
    Πιέρ Μοσκοβισί, Γάλλος Επίτροπος για τα οικονομικά θέματα

    Πιέρ Μοσκοβισί, Γάλλος Επίτροπος για τα οικονομικά θέματα


    Λίγο πριν την επίσκεψη του και κατόπιν της δημοσιοποίησης δύο σημαντικών εκθέσεων της Επιτροπής για την Ελλάδα, ο Πιερ Μοσκοβισί παραχώρησε μια συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας για τα όσα σκοπεύει να συζητήσει με τον πρωθυπουργό, αλλά και τις σκέψεις του για την Ελλάδα.

    «Η Ελλάδα στέκεται στα δυο της πόδια» είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, μία μέρα πριν επισκεφθεί την Αθήνα για 12η φορά μέσα σε επτά χρόνια. Εξέφρασε ανοιχτά την αγάπη του για τη χώρα μας, ενώ την παρομοίασε με ένα μικρό παιδί, που στη πρώτη μεταμνημονιακή της περίοδο έκανε αρχικά δειλά βήματα και στη συνέχεια όλο και πιο σταθερά.

    Ξεκαθάρισε, επιπροσθέτως, ότι το μήνυμα που θα φέρει στον πρωθυπουργό και τις ελληνικές Αρχές είναι πως οι δεσμεύσεις που έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι σημαντικές, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα. Επιθυμεί, όπως είπε, να κάνει, με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και τη Βουλή, μια αποτίμηση των όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα αλλά και μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης εκείνων που απομένουν να γίνουν.

    Σε εκείνα που έχουν επιτευχθεί ξεχώρισε την υιοθέτηση του προϋπολογισμού για το 2019, «με τον οποίο επιτυγχάνεται ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και η πρόοδος που έχει γίνει στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις».

    Στο επερχόμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες

    Έκανε, ακόμη, αναφορά στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, καθιστώντας σαφές ότι εκεί θα πρέπει να βρεθεί λύση σε δύο βασικά ζητήματα που εκκρεμούν, τη βελτίωση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και τη συνέχιση της εκποίησης λιγιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

    Υπογραμμίζει, επίσης, το άρρηκτο δεσμό μεταξύ της τήρησης των δεσμεύσεων τη μεταμνημονιακή περίοδο, της αξιοπιστίας της χώρας και της συμπεριφοράς των επενδυτών και των αγορών. Επομένως, αν τον Μάρτιο εγκριθεί η δόση του ενός δις ευρώ, θα σταλεί το σημαντικό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

    Ο Π. Μοσκοβισί κρούει πάντως τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, ενόψει εκλογών και υπενθυμίζει ότι «το ελληνικό κράτος πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έναντι των άλλων κρατών στην Ευρωζώνη».

    Να σημειωθεί ότι τα μελανά σημεία των εκθέσεων της Ευρωζώνης για την Ελλάδα αφορούν στη διψήφια ποσοστιαία αύξηση του κατώτατου μισθού, τις προσλήψεις στο δημόσιο και την επιβράδυνση στο ρυθμό αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ως προς αυτά, ο Μοσκοβισί τόνισε πως είναι σημαντικό να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων ή χαλάρωση. «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, αξιόπιστη χώρα με αξιόπιστη δημόσια διοίκηση. Σε αυτό το δρόμο πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Αρνητικός στάθηκε, τέλος, στο σενάριο της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τονίζοντας πως είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην Αθήνα την Πέμπτη ο Μοσκοβισί, συνάντηση με Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοσκοβισί και Τουσκ χαιρετίζουν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιταλός ευρωβουλευτής έβγαλε το παπούτσι του και «συνέθλιψε» τις σημειώσεις του Μοσκοβισί! (video)



    ΣΧΟΛΙΑ