• Οικονομία

    Άδοξο τέλος για τη «λίστα Λαγκάρντ»: Γιατί κρίθηκε «αδύνατη» η αξιοποίησή της

    Γ. Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ

    Γ. Πιτσιλής, επικεφαλής ΑΑΔΕ


    Άδοξο τέλος είχε, τελικά, η διερεύνηση ενδεχόμενων φορολογικών παραβάσεων μέσω της περιβόητης «λίστας Λαγκάρντ», αφού, όπως ανακοίνωσε και επίσημα από τη Βουλή ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, η αξιοποίηση της λίστας κατέστη σε μεγάλο βαθμό αδύνατη.

    Μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Πιτσιλής επέρριψε την ευθύνη για την παραπάνω εξέλιξη στις δύο σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποστηρίζοντας πως ουσιαστικά κατέστησαν τους ελέγχους αδύνατους.

    Όπως είπε, από την Αρχή ταυτοποιήθηκαν γύρω στα 1.727 ΑΦΜ για τα οποία ο οικονομικός εισαγγελέας μέχρι και τον Μάρτιο του 2017 έδινε συγκεκριμένες εντολές για ελέγχους. Μετά το διάστημα αυτό, όμως, η Αρχή παρέλαβε συλλήβδην το πακέτο της λίστας όπου περιλάμβανε 1228 ΑΦΜ για τα οποία δεν είχαν δοθεί εντολές ελέγχου.

    «Μετά τις δύο αυτές αποφάσεις η αξιοποίηση της λίστας ως συμπληρωματικό στοιχείο κατέστη αδύνατη εκτός από τις περιπτώσεις που προέκυπτε μεγάλη διαφορά στα φορολογικά έτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής.

    Ο διοικητής της ΑΑΔΕ άφησε μάλιστα και μια περίεργη αιχμή, λέγοντας πως 298 ΑΦΜ της λίστας βρέθηκαν χωρίς καμία πληροφορία (δεν υπήρχε ποσό στα χαρτοφυλάκια), σημειώνοντας: «απ’ ότι ξέρω, το να διατηρεί κανείς λογαριασμό στο εξωτερικό δεν είναι ποινικό αδίκημα από μόνο του».



    ΣΧΟΛΙΑ