• Οικονομία

    Άδωνις Γεωργιάδης σε Αμερικανούς Επενδυτές: Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Άδωνις Γεωργιάδης

    Άδωνις Γεωργιάδης


    Η χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση κατάφερε να μεταμορφωθεί σε μια από τις πιο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα οικονομίες, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο 21o Ετήσιο Επενδυτικό Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη και έκανε λόγο για την αρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα.

    Εκπέμποντας το μήνυμα πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους Αμερικανούς επενδυτές να σπεύσουν να αξιοποιήσουν την αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και τις ευκαιρίες που εμφανίζονται λόγω της νέας επενδυτικής πολιτικής της χώρας.

    «Το μήνυμά μου, λοιπόν, προς τους Αμερικανούς επενδυτές είναι το εξής: τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτοί που δεν έχουν σταματήσει να επενδύουν στη χώρα μας, ακόμη και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής μας κρίσης, τώρα είναι η ώρα να δρέψουν τους καρπούς τους. Και αυτοί που δεν έχουν επενδύσει, τώρα είναι η ώρα να επωφεληθούν των μοναδικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην χώρα μας», σημείωσε ο υπουργός.

    Περιγράφοντας ορισμένους από τους πολλά υποσχόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αγορά ακινήτων, στον τουρισμό, στην ενέργεια, στα συστήματα τεχνολογία της πληροφορίας, στη φαρμακοβιομηχανία και στη βιοτεχνολογία.

    Τα πεπραγμένα των πρώτων πέντε μηνών

    Θέλοντας να δείξει τον μεταρρυθμιστικό ζήλο της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απαρίθμησε τα πεπραγμένα των πρώτων πέντε μηνών, λέγοντας ότι έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όπως εξήγησε:

    · Έχουν δρομολογηθεί πολύ σημαντικά σχέδια επενδύσεων, όπως η ανάπλαση, αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, της παραλιακής περιοχής του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνα.

    · Δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν υποβάλλει προσφορές και διαγωνίζονται για την άδεια του καζίνο.

    · Ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος «Επενδύστε στην Ελλάδα» βελτιώνει το επιχειρηματικό τοπίο, μειώνει τη γραφειοκρατία και ενσωματώνει στρατηγικές επενδύσεις άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

    Κατά τη διάρκεια των κατ’ ιδίαν συναντήσεων που είχε με εκπρόσωπους της επενδυτικής κοινότητας, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι προσπάθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συνομιλητών του, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

    «Δεν μίλησα γι’ αυτά που θα κάνουμε. Κυρίως, γιατί πιστεύω ότι καλύτερα πείθει τον άλλο αυτό που γίνεται, παρά αυτό που του υπόσχεσαι ότι θα το κάνεις τόσα χρόνια. Άρα, η κυβέρνησή μας αυτούς τους πέντε μήνες έχει ήδη να παρουσιάσει έργο και αυτό το θετικό κλίμα που είδατε είναι το αποτέλεσμα αυτού του έργου», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας

    Αναφορικά με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν τη χώρα μας ελκυστική στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Ελλάδα:

    · Είναι μέλος της ευρωζώνης με υγιή δημόσια οικονομικά

    · Παρουσιάζει μηδενικό επενδυτικό κίνδυνο, καθώς διαθέτει την πιο δυνατή πολιτική σταθερότητα της τελευταίας δεκαετίας

    · Έχει υιοθετήσει μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες των επενδυτών έτσι ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια, να μειωθεί η φορολογία, να υποστηριχθεί η τεχνολογία και η καινοτομία, να βελτιωθούν οι υποδομές και γενικότερα να δημιουργηθεί ένα φιλικό προς το επιχειρείν περιβάλλον

    · Διαθέτει εργατικό δυναμικό, το οποίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την υψηλή ποιότητα, τη μεγάλη διαθεσιμότητα και την αποδοτικότητα

    · Έχει επιτόκιο δανεισμού που κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

    Μπαράζ επαφών με Αμερικανούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα συνεχίσει τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη με μπαράζ επαφών με επικεφαλής funds, διεθνών τραπεζών και επιχειρήσεων, όπου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για τη χώρα μας. Όπως μάλιστα είπε, το σχέδιο «Ηρακλής» θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με τους εκπροσώπους των τραπεζών, καθώς δημιουργεί τις συνθήκες για πολύ μεγάλες επενδύσεις στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

    «Ο “Ηρακλής” ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη. Άρα στο κλείσιμο αυτής της εβδομάδας θα είναι έτοιμος νόμος του κράτους για να ξεκινήσει από την αρχή του έτους», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.



    ΣΧΟΛΙΑ